Zdravje > Eko kotiček
40 ogledov

Medalja za sistem za varčevanje z vodo

Sprejem mladih znanstvenikov Vido Repanšek
Naša mlada genija v ZDA navdušila s Sistemom za varčevanje z vodo in z nalogo Citi-sense razvojem za prikazovanje onesnaženosti zraka v mestih.

Na olimpijadi genijev, ki je bila v sredini junija v Oswegu v državi New York v ZDA, sta se s svojim okoljskim projektom predstavila tudi mlada znanstvenika iz Domžal, Jure Miklavčič in Vid Klopčič. Zaradi njunega velikega dosežka sta si zagotovila celo štipendijo in povabilo na univerzo SUNY (State University of New York). 

Župan Občine Domžale Toni Dragar je zato sprejel mlada znanstvenika in občana Domžal ter njune mentorice Alenko Mozer, Majo Gerden in Sonjo Artač. Dijaka Gimnazije Vič sta županu osebno predstavila projektni nalogi s področja naravoslovja in podjetništva, s katerima sta prepričala tudi strokovno komisijo na olimpijadi.

Voda in zrak

Gimnazija Vič se je pod vodstvom in v organizaciji profesorice Alenke Mozer že tretje leto zapored udeležila olimpijade mladih genijev. Sedem dijakov so s svojimi projektnimi nalogami s področja naravoslovja, podjetništva in umetnosti presegli vsa pričakovanja in prav vse naloge so bile na koncu nagrajene z medaljami.

Največji dosežek je dosegel 17-letni Jure Miklavčič, ki je s svojo nalogo Sistem za varčevanje z vodo (Water saving system) prejel zlato medaljo in najvišjo nagrado (grand award) s področja naravoslovja. Vid Klopčič pa si je z nalogo Citi-sense razvoj za prikazovanje onesnaženosti zraka v mestih (Citi-sense development of a mobile application for displaying air pollution in cities) prislužil srebrno medaljo. Na tekmovanje se je prijavilo 1197 okoljskih in trajnostnih projektov, v finale so sprejeli 403. Sodelovalo je preko 110 držav (69 iz celega sveta ter skoraj vse ameriške zvezne države).

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.