Slovenija
27 ogledov

Medicinske sestre bodo morale vrniti del plač

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Inšpektorat za javno upravo je v nadzoru nad plačami srednjih medicinskih sester v enotah intenzivnih terapij III UKC Ljubljana ugotovil, da je UKC tem sestram napačno izplačeval plače, ko jim je priznal napredovanja za delo diplomirane sestre. Sestre bodo morale preveč izplačane zneske vrniti.

Vprašanje izplačevanja napredovanj srednjim medicinskim sestram, ki na enotah intenzivnih terapij III Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana opravljajo dela diplomiranih sester, je bil tudi vzrok za julijsko stavko teh sester. Ker si vprašanje priznanja napredovanj sindikati in vodstvo UKC interpretirajo vsak po svoje, so na pomoč poklicali upravni inšpektorat.

Ta je odločil, da napredovanj, ki so jih dosegle uslužbenke na delovnem mestu srednjih medicinskih sester pred prevedbo v nov plačni sistem, ni mogoče prenašati na delovno mesto diplomiranih medicinskih sester, pač pa se ta napredovanja lahko upoštevajo za delo srednjih medicinskih sester, je dejal glavni inšpektor Domen Bizjak.

Te medicinske sestre imajo namreč sklenjene pogodbe o zaposlitvi, po katerih 80 odstotkov plače prejemajo za diplomirano medicinsko sestro, 20 odstotkov pa za srednjo medicinsko sestro. Takšno izobrazbo sicer tudi imajo.

Dogovoriti se bodo morali za vračilo

Po Bizjakovih besedah bo moral tako UKC napraviti izračun, kakšna je razlika med pravilno obračunano plačo in plačo v tistem delu, kjer so bila napredovanja obračunana nepravilno. Z uslužbenkami, ki so jim napačno izplačevali napredovanja, pa se bodo po njegovih besedah morali dogovoriti za vračilo tega denarja.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec mora tako po odločbi inšpektorata odpraviti nepravilnosti do 30. novembra letos ter v tem roku predložiti listinska dokazila o odpravljenih nepravilnostih.

Sicer pa je inšpektorat pri nadzoru ugotovil tudi nepravilnosti pri sklepanju pogodb o zaposlitvi za delovna mesta, za katera zaposleni ne izpolnjujejo pogojev glede zahtevane izobrazbe. Presojo o morebitni kršitvi zakona o delovnih razmerjih bo opravil Inšpektorat RS za delo, so sporočili z inšpektorata.

Komentarjev 5
  • Bojana Ozbolt 22:00 06.september 2012.

    srednje med.sestre so vedno bile in bodo tarča. naj delajo diplomirane, vendar te so najpogosteje vzvišene ! naj delajo srednje. Med.sestre bi morale imeti en naziv in sicer med.sestre,; marsikatera z izkušnjami prekosi diplomirano sestro.

  • stela 21:16 06.september 2012.

    Se podpišem!!!!! Banda, se obnašajo kot da bi odkrili ameriko, da bi pa miljarde pripeljal nazaj to pa ne zmorejo....ne zmorejo, ker nočejo.....ffffffff

  • stela 21:16 06.september 2012.

    Se podpišem!!!!! Banda, se obnašajo kot da bi odkrili ameriko, da bi pa miljarde pripeljal nazaj to pa ne zmorejo....ne zmorejo, ker nočejo.....ffffffff