Slovenija
157 ogledov

Medicinske sestre, ki se ograjujejo od sindikata

zdravstvo Saša Despot
Peticija medicinskih sester, ki se med drugim ograjujejo od sindikata in zahtevajo odstop ministra Koprivnikarja.

Medicinske sestre, zdravstveni tehniki, višje medicinske sestre, diplomirane medicinske sestre, diplomirani zdravstveniki in babice Slovenije po vseh slovenskih zdravstvenih in socialnih zavodih po državi podpisujejo peticijo, ki je - kot pravijo - naletela na izredno velik odziv.

V peticiji med drugim poudarjajo, da se "noben sindikat ali kakršnakoli druga organizacija v njihovem imenu ne sme in nima pravice pogajati o zniževanju osebnih dohodkov in dodatkov k plačam za medicinske sestre". Ne dovoljujejo, da se nižajo nadomestila za prehrano ali potne stroške, in da bi nižali število zaposlenih medicinskih sester v zdravstvenem sistemu v Sloveniji.

Zahtevajo, da se medicinskim sestram izplačuje vse dodatke in napredovanja, ki jim pripadajo po kolektivnih pogodbah in da se višina slednjih izenači z višino, ki velja v drugih panogah. Zahtevajo tudi, da se začne v celoti izvajati celotno delovno pravno zakonodajo vključno s pravico do izobraževanja medicinskih sester in da se na nacionalni ravni definira status medicinske sestre.

Za odstop ministra Koprivnikarja

S peticijo zahtevajo tudi, da državni zbor "nemudoma začne postopke za odpoklic ministra Borisa Koprivnikarja zaradi njegove skrajno žaljive izrečene ocene, da so javni uslužbenci nedržavotvorni".

Kot izpostavljajo v peticiji, ta njegova ocena kaže na to, da se ne zaveda vsebine svojih besed in je torej kot tak opravilno nesposoben voditi tako pomembno ministrstvo. "Ne zadostuje njegovo opravičilo. Zahtevamo njegovo razrešitev!" je še zapisano v peticiji.

Dodajajo, da medicinske sestre skupaj z ostalimi uniformiranimi poklici v državi "edini že preveč let nosijo posledice varčevalnih ukrepov" in da niso več pripravljeti reševati situacijo, v katero države niso pripeljali oni. 

Sindikat: Ne vemo, kaj jih sploh skrbi

Na področju zdravstvene nege je zaposlenih 20 tisoč ljudi, 8 tisoč jih je včlanjeni v Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki tudi sodeluje na pogajanjih z državo glede napovedanih novih varčevalnih ukrepih. "Smo reprezentantivni in gotovo se legitimno pogajamo. Če posamezniki menijo, da nimamo v njihovem imenu pravice sklepati dogovorov, predvidevam, da niso naši člani," pravi Jelka Mlakar z omenjenega sindikata.

Izpostavlja tudi vprašanje, da ne ve, kaj medicinske sestre oz. tiste, ki se podpisujejo pod peticijo, sploh skrbi. "Mi res nismo pripravljeni podpisati ničesar več v smislu odrekanja, kar smo tudi nekajkrat javno poudarili. Poleg tega nismo bili pripravljeni podpisati niti podaljšanja prejšnjih ukrepov, saj se zavedamo, da je na našem področju izjemno hudo," izpostavlja Mlakarjeva.

Peticije ne pozna, komentira pa jo z besedami, da gre le še za eno medijsko bombico, ki ne bo nikjer rezultirala, saj druge opcije, kot da se v imenu medicinskih sester pogaja njihov torej reprezentantivni sindikat, preprosto ni.

Komentarjev 14
  • SiriuS 19:30 03.december 2014.

    Če zaposleni podajo ovadbo na sindikat zoper glavne sestre,ki jih šikenira,izvaja mobing,laže o njih,podtikajo se napake,... in sindikat glavne sestre kazensko ne ovadi oziroma je ne odpusti,pol res tu nekaj ne štima.Celo ko izjave izginejo in se vse pod preprogo ...prikaži več pomete,kot da se ni nič zgodilo,pol res marsikaj ne štima.Drugače pa ogromno pritožb,pripomb čez sindikatepo spletu je bilo umaknjenih zaradi EU sodišča o varovanju pravic.Sindikat pa rabi glasove glavnih sester,da ostanejo še naprej predsedniki,zato jih kazensko ne ovadijo.Vsak sindikat se je iz medicinskih sester norca delal. Nazadnje je neka predstavnica rekla,da so medicinske sestre nevarne pacientom.Očitno zaradi ljubosumja,ker imajo več znanja,kot pa nekdo s 7 stopnjo ali več.

  • Klemen Šuligoj 19:11 09.november 2014.

    delovna uspešnost v JS oz. v zdravstvu????? To pa je vic stoletja. Če bi si malo pogledali akte, bi videli, da so nam naši sindikati izpogajali zamrznitev napredovanj - in ta zamrznitev bo trajala očitno dlje, kot zadnja ledena doba.<br ...prikaži več />Medicinske sestre delovne uspešnosti nismo videle že od leta 2008 (od virantovanja dalje). Si pa res v gospodarstvu delijo ob koncu leta dobičke, namesto, da bi ta denar preusmerili v nova delovna mesta. To je point problema. Pa to, da se npr. zdravstveni denar ne zbira v isti "vreči" je tudi problem - si pač raje Vzajemna, Triglav in AS delijo dobičke od "zdravstvenega denarja" vseh državljanov. Bo temu sedanja vlada naredila konec???Je pa res, da smo v javnem sektorju vsakoletno ocenjevani (sicer nekateri le po simpatičnosti šefu in ne po dejanski učinkovitosti). Vendar to je le nepotrebna potrata papirja in časa šefov, ki to morajo delati - to so le ocene na papirju, ki se nikjer ne odražajo v denarju.

  • Hi5 12:07 09.november 2014.

    Ana, jaz ne bi rad plačeval dodatnega davka zato, da bomo spet vzeli milijardo kredita zato, da bomo dali plače 158.000 zaposlenim. S tem, ko imamo manj denarja, se je treba sprijaznit tudi s tem, da bomo imeli manj zaposlenih ...prikaži več v JS in posledično slabšo oskrbo. Pač to je danes nažalost realnost. To nam mora biti vsem tudi jasno. Je pa to trenutna situacija. Gospodarstvo ne proizvede dovolj, da servisiramo vse skupaj na enak način, kot pred leti. Kako se bo pa vse uredilo znotraj JS, pa mene, ki dela v gospodarstvu, ne zanima. Razumeš?Ne jokat zato, ker neki birokrati v JS vlečejo večje plače kot bi morali. Reorganizirajte se pa na način, ki vam ustreza. Saj vi delate tam. Rezultat mora biti tak, da bo pač JS manj porabil. Enostavno.