Slovenija
130 ogledov

Medicinske sestre pogosto ne vedo, da lahko odklonijo naročilo

Bolnišnica Istockphotos
Po besedah predsednica zbornice zdravstvene nege Darinke Klemec so zdravstveni delavci po tej zgodbi sesuti. Dvome in strahove pa zdravstveni delavci ugotavljajo tudi med bolniki.

Na tiskovni konferenci je predsednica zbornice zdravstvene nege Darinka Klemenc ob primeru Radan ugotavljala, da med medicinskimi sestrami še vedno ni dovolj zavedanja o tem, da smejo odkloniti naročilo zdravnika ali kolega, če menijo, da bi z njim škodovale bolniku. Kot je zurnal24.si že poročal, sta dve diplomirani medicinski sestri zdravnika Radana v enem primeru večkrat vprašale, če je odmerek, ki je nastavljen na črpalko, pravilen, saj se jima je zdel previsok.

Zdravstveni delavci so pot tej zgodbi sesuti, nadaljuje Klemenčeva. Izvršna izvršna direktorica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman pa je opozorila, da je primer Radan sprožil dvome in strahove tudi v bolnikih, ki se zdaj sprašujejo, ali so sploh še varni v rokah zdravstvenih delavcev.

Niso dobili nobene pritožbe

Klemenčeva je ob tem opozorila, da se zadeve na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je delal tudi zdravnik Ivan Radan, leta niso reševale, in da je  "ves UKC Ljubljana je vedel za dogajanje na kliniki". Dodaja, da se zdravstveni delavci z nevrološke klinike nikoli niso aktivno pritoževale, prav tako niso obravnavali niti enega primera šikaniranja na tej kliniki, čeprav so jih na drugih klinikah obravnavali več kot 100.

Po razkritju primera Radan so na intenzivnem oddelku nevrološke klinike sicer sprejeli nekaj kadrovskih potez: eni sestri, ki je imela pogodbo za določen čas, niso podaljšali pogodbe, vodjo zdravstvene nege na oddelku pa so zamenjali, je spomnila Klemenčeva. Začela so se tudi prva razčiščevanja te zgodbe, prvi nadzori, vendar pa pri tem nihče ni povabil zraven zbornice zdravstvene nege.

Preberite še:

Radan v pismih razkriva šokantne razmere na nevrologiji

Ivana Radana bi imela za svojega zdravnika

 

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 16:37 22.maj 2015.

    Ne da ne vedo, ampak se ne upajo, se bojijo zaradi dela

  • ennanova 13:50 22.maj 2015.

    Psihiatrija - grozljiva dejstva?Izpoved sestre pokojne psihiatrične pacientke, ki je storila samomor po več letnem jemanju psihiatričnih zdravil. Barbki Špruk se je javila na podlagi intervjuja Resnična zgodba iz psihiatrije in Psihiatrija – zlorablanje osnovnih človekovih pravic?.http://za-misli.si/subkultura/2297-psihiatrija-grozljiva-dejstva

  • dragec 12:06 22.maj 2015.

    Naj se v SLO bolnišnicah izvede anonimna anketa o nepravilnostih v odnosih zdravnikov do medicinskih sester in analiza javno objavi. !!!!! POTEM BI VIDELI KAKO DELAJO ELITE ZDRAVNIŠKE