Vizita za živali > Novice
1157 ogledov

Medvedi zapuščajo svoje brloge

Medved Profimedias
Upoštevajte osnovna pravila obnašanja na območju bivanja medveda. S tem boste možnost konflikta z medvedom močno zmanjšali.

"Srečanja z medvedi v naravi so izredno redka. Medved v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo in se mu zato najraje izogne, če je to le mogoče," pojasnjujejo na Ministrstvu za okolje in prostor.

Do napada lahko pride, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu. Če se pes po gozdu giba brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku. 

Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zbrali nekaj ključnih priporočil za vse, ki radi obiskujete gozdove:

  • v naravi se gibajmo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju,
  • pes naj bo na povodcu,
  • če zagledamo medveda, se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo,
  • med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, se ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi.

Obiskovalci gozdov naj na svojo navzočnost v gozdu morebitne medvede, še bolj pa medvedke z mladiči, skušajo opozarjati  z glasno hojo in govorjenjem

V naravi in v bližini naselij ne puščamo ostankov hrane in drugih užitnih odpadkov, saj s tem privabljamo medveda v bližino človeka in ga navajamo na svojo prisotnost.

Kaj storiti ob srečanju?

V trenutku, ko se srečanja zavemo, je najbolje nepremično obstati in paniko, če se nas loteva, premagati. Zavedati se moramo, da imamo opravka z bitjem, ki ni napadalno, če se ne čuti ogroženo, in mu zato z neprimernim ravnanjem ne smemo dati povoda za napad.

Če že pride do srečanja, moramo ohraniti mirno kri in se umakniti tako, da medved umika zaradi krčevitih kretenj ne bi razumel kot napada. "Če naletimo na medvedjega mladiča, se čim hitreje umaknimo v smeri, od koder smo prišli,"  svetujejo na ministrstvu. Ob umiku lahko na tla spustite tudi kos oblačila ali nahrbtnik, ki bi medveda morda zamotil.

"Ob tem, ko se zavemo, kako nenapadalen je medved, ni odveč tudi pomisliti, da imamo pred seboj silaka, ki lahko človeka raztrešči z enim samim udarcem s šapo, se lahko v skoku požene kar nekaj metrov daleč in teče s hitrostjo do 50 kilometrov na uro," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Poznavalci tudi svetujejo, naj se ne zanašamo, da lahko medvedu uidemo. Tudi najboljšega tekača lahko medved, če le hoče, tako po ravnem kakor po strmini navzgor ali navzdol igraje ujame. Vse to so po mnenju Antona Simoniča, avtorja knjižice Srečanja z medvedom, dovolj tehtni razlogi, da se potrudimo ravnati tako, da medveda ne bi izzvali k napadu. Knjižico lahko preberete tukaj. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • svizec17 21:01 05.april 2016.

    Zradi nenehnega zijanja v telefon se lahko zgodi tudi da medveda kdo pohodi.