Slovenija
136 ogledov

Medvedjev pod Vršičem: Povezuje nas slavna zgodovina

ruska kapelica Saša Despot
Ruski premier Medvedjev na slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem: Povezuje nas slavna zgodovina.

Ob Ruski kapelici pod Vršičem je bila tradicionalna spominska slovesnost, ki se je bo letos kot najvišji predstavnik Rusije v zgodovini prireditve udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev

dan zmage v moskvi | Avtor: Reuters Reuters

Medvedjev je v nagovoru dejal, da dejstvo, da kapelica, "spomenik nesmiselnosti vojne" še živi, dokazuje, da iskrena čustva enotnosti slovanskega življa naših prednikov živijo še naprej, čeprav so se vmes zamenjale države in družbeni sistemi. Ob tem je poudaril, da moramo ob slavni zgodovini, ki nas povezuje, razmišljati tudi o prihodnosti.

S slovesnostjo se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Poleg Medvedjeva sta zbrane pod Vršičem, kjer pričakujejo več kot tisoč ljudi, nagovorila še slovenski premier Miro Cerar, v imenu društva Slovenija-Rusija pa nekdanji predsednik Milan Kučan.

Slovesnosti se je udeležila tudi 14-članska delegacija ruske pravoslavne cerkve, ki jo bo vodil prvi namestnik upravitelja moskovske patriarhije, škof Voskresenski Sava. Za kulturni program bo poskrbel Slovenski oktet s slovenskimi in ruskimi pesmimi.

Večerjal bo pri Pahorju

Ruski premier je v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, danes pa se bo skupaj s premierjem Cerarjem po napovedih udeležil tudi neformalnega druženja v Kranjski Gori po slovesnosti pri kapelici. Drevi ima predvideno večerjo s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki se bo tudi udeležil slovesnosti pod Vršičem. Slovesnosti se bo udeležil tudi zunanji minister Karl Erjavec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • h3o 23:37 26.julij 2015.

    ali nisi nekaj dni nazaj trdil da zapuščaš ta portal?

  • jakec1575 10:07 26.julij 2015.

    Moral sem se vrniti na portal za tole, Danes praktično noben medij ne poroča o tem zelo visokem obisku iz Rusije. Ali gre za dogovor med rusko in slovensko stranjo, da pogovor ostaja tih in za zaprtimi vrati ali pa ...prikaži več je to sram in strah slovenske politike pred EU. Kaze pa na to, kako smo z mediji manipulirani in da mediji krojijo dnevno kumarično odzivnost. Hrbtenica je stvar za resne ljudi, ki znajo preseči neke kaprice. Za info pa. EU načelno v skcijah, vsaka država posebej pa zase kar najvec pogodb. Samo Nemcijo poglejte. Gradijo ze drugo cev severnega toka, ampak na ravni EU so pa vsi proti. Počasi mora Slovenija dojeti, da ni pravih prijateljev in da mora za svoj obstoj poskrbeti predvsem sama, mimo nekih smernic EU. zaradi tega je EU ne bo vrgla ven. Se enkrat sramota za taksno medijsko pokrivanje. Vsem.