Slovenija
76 ogledov

"Medvedka se je le branila"

ljubljana29.01.08...medved...zivalski vrt...ljubljana...foto: anze petkovsek... Anže Petkovšek
Za gobarja bi se lahko končalo veliko slabše, opozarjajo lovci.

"Verjetno je šlo za bližnje srečanje z medvedko z mladiči," je o včerajšnjem dogodku, ko je gobarja v okolici Postojne napadel medved in ga ugriznil v roko, dejal Evgen Požar iz Lovske družine Bukovje. Kot je razložil, je šlo za skupino mladih, starih okoli 25 let, ki so nabirali gobe, napadeni, ki so ga odpeljali na zdravljenje v Ljubljano, pa je bil med napadom odmaknjen od skupine.

"Šlo je za obrambni napad in poziv k umiku, sicer bi ga lahko huje poškodovala," meni Požar. Poudaril je, da so najnevarnejše ravno medvedke, ki se ob takih srečanjih čutijo ogrožene zaradi svojih mladičev. "Sicer pa medved ni tako napadalen, da bi človeka namerno lovil, in se praviloma umakne. Napade le, če ga presenetiš," je dodal.

Napadi zelo redki

Na tem območju je bilo že več srečanj z medvedi, saj so tam stalno prisotni, a se je medved tudi vedno umaknil. "To je bil prvi napad medveda na tem območju, odkar pomnim, pa sem lovec že 35 let," je dejal Požar.

Po neuradnih podatkih je bilo v Sloveniji v zadnjih 70 letih zelo malo napadov medvedov, taki s smrtnim izidom pa so bili trije. Da bi se izognili srečanju z medvedom, Požar svetuje, da ste v gozdu glasni, saj se bo tako umaknil, ni pa priporočljivo imeti s seboj psov, sploh spuščenih: "Nekateri namreč mislijo, da bo pes odgnal medveda, a lahko medved to narobe razume in se počuti ogroženega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.