Avto
52 ogledov

Izbiramo Mehanika leta 2015

Janez Kranjčič Gregor Prebil
Žurnal24 v sodelovanju s specializirano revijo Mehanik in voznik letos drugič izbira Mehanika leta. Pri izboru finalistov boste imeli glavno vlogo bralci.

Brez dobrega mehanika preprosto ne gre, to vedo tako uporabniki osebnih, kot tudi gospodarskih vozil.

Čeprav lahko za vzdrževanje dobre kondicije prevoznega sredstva marsikaj naredijo uporabniki sami, je slej kot prej potreba tudi pomoč strokovnjaka. Pa naj gre pri tem za redne vzdrževalne posege ali pa izredna popravila, pri katerih je učinkovitost posega še posebej pomembna, saj je treba napako najti in jo čim hitreje tudi odpraviti. Dobri mehaniki so tako vedno zaželeni in glas o njih se mora širiti.

Zato letos nadaljujemo z lani začetim izborom Mehanika leta v okviru katerega bomo poiskali najboljše mehanike, ki jih pozivamo, da se prijavijo na izbor. Ta je namenjen tako pooblaščenim, kot nepooblaščenim mehanikom z registrirano dejavnostjo servisiranja in popravila vozil. To lahko storijo na spletnem naslovu www.zurnal24.si/mehanikleta.

Finaliste izberejo bralci

V prvem krogu izbora bomo povabili k sodelovanju tudi bralce, ki si bodo lahko na spletni strani www.zurnal24.si in www.revijamehanik.si ogledali seznam letošnjih kandidatov in jim z glasovi pomagali na poti v finale.

Vanj se bo uvrstilo deset mehanikov z največ prejetimi glasovi, ki se bodo pomerili v malce bolj strokovno obarvanem finalu konec meseca novembra. Za zmago v letošnjem izboru bodo morali finalisti na finalni prireditvi prikazati še več znanja, saj bodo teoretična vprašanja še bolj zahtevna, praktične naloge pa bodo temeljile tudi na osnovi vsakodnevnih napak, s katerimi se srečujejo mehaniki.

Tudi letos bomo v času izbora tako na spletni strani zurnal24.si/mehanik leta, kot v reviji Mehanik in voznik prestavili vrsto zanimivih strokovnih vsebin - tako za uporabnike vozil, kot mehanike - v zvezi z vzdrževanjem in servisiranjem osebnih in gospodarskih vozil.

Mehanik leta iz Horjula

Finalisti 2014 so bili zadovoljni, ker gre za strokovni izbor, pri katerem so se tudi nekaj naučili. Lani je med desetimi finalisti največ znanja pokazal Primož Rožnik iz Horjula, ki je obljubil, da bo letos naslov poskušal ubraniti.

V prid izboru govorijo izjave mehanikov, ki pravijo, da je njihov poklic podcenjen. "Zato je dobro, da se ne piše le o kuharjih, ampak tudi v strokovnjakih za popravilo vozil. Najpomembnejše za mehanika je znanje, torej osnove. Pomembno je logično razmišljanje, veliko stvari je treba prebrati. Mehaniki morajo biti mehaniki, ne monterji. Naš poklic je premalo cenjen. Naše delo je skoraj bolj zahtevno kot pri zdravnikih, saj avto ne pove, kje ga boli," je po lanskem finalnem izboru dejal drugo uvrščeni Janez Krajnčič.

Tudi letos bo finale na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana. Pomočnik ravnateljice Alojz Kranjc je o projektu dejal, da je odličen in potreben, da bi se še dodatno povečalo zanimanje za to stroko: "Mediji bi lahko skupaj s podjetji in šolami sodelovali v projektih, kot je ta. Tako bi imeli še več boljših mehanikov.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.