Avto > Mehanik leta
13395 ogledov

Takoj obrnete ključ? Ne počnite tega!

Avtomobilski ključ Gregor Prebil
Kazalec pritiska olja oziroma opozorilna lučka za pritisk olja v avtomobilu nista za okras. Če smo nestrpni in ključ obrnemo preden nam to ukaže kazalec ali lučka, lahko tvegamo vrtoglave stroške popravila.

Pomen kazalca in lučke je nadzor nad pritiskom olja katerega ustvarja oljna črpalka v oljnem koritu motorja.

Ročna parkirna zavora Avto Ali naj čez noč zategnem ročno zavoro?

Pritisk olja je zelo pomemben za pretok olja po kanalih motornih delov zaradi zagotavljanja mazanja, hlajenja in premagovanja tlačnih obremenitev na gibljivih delih in drsnih ležajih. Ta podatek je potrebno upoštevati pri vseh motorjih. Naj si bodo to novi ali stari, svetujejo strokovnjaki iz servisne stroke. To upoštevati vedno in povsod, ne glede na letni čas.
Ko prižgete avtomobil, najprej odstranite kabel, ki je vezan na negativni pol, n ne poskušajte Avto Ne zaganjajte motorja s porivanjem

Kaj gre lahko narobe, če motor obremenimo takoj ob zagonu?

V tem primeru takoj ne gre opazno nič narobe. Na dolgi rok in večkratno ponavljanje istega početja pa pride do povečane obrabe drsnih površin ojničnih in glavnih ležajev motorja. Drsni ležaji delujejo na principu točno določene zračnosti med drsnima površinama. To zračnost zapolni olje pod pritiskom in tako zagotovi enakomeren razmik površin in drsenje na oljni blazini. Ta problem se trenutno pospešeno rešuje na različne načine pri vozilih s Start-Stop sistemom. Pri normalnem zagonu pa je dovolj počakati približno deset sekund. Predvsem pri hladnem motorju.

Mehanik Najbolj pogoste okvare Avto 4 najbolj pogoste okvare na vašem avtu

Zaradi odpovedi pritiska olja pride do velikih poškodb vseh drsnih ležajev motorja in turbopolnilnika, če je vgrajen. Največkrat zaradi tega pride do zaribanja ojnice na glavni gredi, posledično do loma le te in popolnega uničenja motorja. Stroški za škodo povzročeno ponavadi povzročeno zaradi malomarnosti voznikov so ponavadi od 1.500 pa do 6.000 evrov. Vse odvisno od modela vozila in dolgotrajnosti neupoštevanja lučke s strani voznika. Motorno olje Mnenje mehanikov Avto Aditivi za motor - kaj pravita mehanika?