Slovenija
47 ogledov

Meje bodo zares padle

Mejni prehod Lazaret Borut Hočevar
Mejni prehodi. Na državnih cestah bodo padli letos, avtocestni bodo počakali na več denarja v proračunu.

Na glavnih in regionalnih državnih cestah bo Direkcija RS za ceste (DRSC) že letos začela odstranjevati pet objektov nekdanjih mejnih kontrol na notranjih mejah Evropske unije. Podrli bodo nadstrešnice in uredili cestišče.

Prvi bo na vrsti mejni prehod Robič pri Kobaridu. Z javnim razpisom so dela že oddali gradbenemu podjetju CGP. Vrednost del je 138 tisoč evrov, strošek odstranitve nadstrešnice in drugih objektov 16.500 evrov, v celoten znesek pa je vključena tudi ureditev cestišča. Na DRSC so pojasnili, da bo nadstrešnica odstranjena maja, vsa dela pa bodo končana do začetka julija.

Letos sta v načrtu tudi odstranitev nadstrešnic in ureditev ceste na opuščenih mejnih prehodih Kozina, Lazaret, Hodoš in v Šentilju na državni cesti. Razpise za izvajalce del bo DRSC objavila maja, v proračunu pa imajo za vsa dela predvidenih 700 tisoč evrov. Rušenje bodo začeli po končani turistični sezoni, v začetku septembra.

Za avtocestne ni denarja

Mejne kontrole na avtocestah pa bodo morale počakati, saj ministrstvo za promet nima denarja za njihovo odstranitev. Rušitev in ureditev cestišča bo v tem  primeru izvedla Družba za avtoceste v RS. Odstranitev štirih mejnih prehodov na avtocestah (Škofije, Fernetiči, Vrtojba, Karavanke) naj bi po ocenah stala okoli 935 tisoč evrov, odstranitev prehoda Šentilj pa v to oceno še ni vključena.

Komentarjev 2
  • AlexG 22:35 21.april 2012.

    Tu na Obali pa so Italijani že zdavnaj porušili vse

  • graff 21:28 21.april 2012.

    Mi podiramo, Italijani in Avstrijci puščajo nedotaknjene, glej Rateče, Podkoren, Ljubelj, Predel Robič, Jezersko in ostale. Še se bomo tepli po glavi.