Slovenija
23313 ogledov

Menjava denarja: Kje za 100 evrov dobite največ

kune Shutterstock
Pred nakupom kun preverite, kje boste za vaš denar dobili največ. Med Slovenci je po njih največje povpraševanje v poletnih mesecih. V Novi KBM julija in avgusta beležijo tudi do 400-odstotno povečanje.

Hrvaška kljub članstvu v Evropski uniji ni del monetarne unije, zaradi česar morajo turisti pred odhodom na Hrvaško zamenjati evre v kune. "Večje povpraševanje po hrvaških kunah se začne pred prvomajskimi prazniki in traja vse do sredine meseca septembra. V preostalem delu leta je povpraševanje po hrvaških kunah zanemarljivo," pravijo v Sberbank banka d. d.. "Letošnje povpraševanje po kunah za zdaj bistveno ne odstopa od preteklih let, se je pa dejanska turistična sezona šele začela." 

"Skozi celo leto je povpraševanje po kunah podvrženo sezonski komponenti - največje je v mesecu juniju in juliju. Najmanjše povpraševanje po kunah beležimo v januarju, februarju, oktobru in novembru, v decembru pa se zaradi božično novoletnih praznikov nakup kun spet nekoliko poveča," zanimanje potrošnikov opisujejo v NLB. "Povečano povpraševanje po kunah smo, v primerjavi s preteklim letom, letos beležili v meseceu maju (lani smo povečano povpraševanje beležili že v aprilu). Po podatkih, ki so nam trenutno na voljo, povpraševanje v tem mesecu ostaja na lanskem nivoju." 

"Povečano povpraševanje po hrvaških kunah se običajno prične že aprila in se stopnjuje maja in junija. V aprilu in maju se potrebe po kunah v primerjavi s predhodnimi meseci povečajo tudi za 100 odstotkov," razlaga Aleksander Batič, izvršilni direktor za Področje poslovne mreže Nove KBM. "Največji obseg nakupov hrvaških kun v Novi KBM ugotavljamo julija in avgusta, ko se povpraševanje poveča tudi do 400 odstotkov. V letošnjem letu še ne razpolagamo s končnimi podatki, vendar so prva naročila že presegla zneske preteklega leta."

Ne dobite povsod enako

Kakšen bo izplen menjave ene valute za drugo, je odvisno od tega, kje se menjava opravi. Če boste evre menjali za kune v Sloveniji, boste za 100 evrov dobili lahko tudi do 17 kun več ali manj, odvisno od tega, kje boste menjavo opravili. Po podatkih dostopnih na spletu bi 27. junija 2016 v banki Sparkasse za 100 evrov dobili 731,59 kune, v Sberbanki 739,12 kune, v NLB 741,44 kune, v NKBM 743,40 kune in v Banki Celje ter Abanki 748,09 kune. 

 Več boste za svoj denar dobili, če boste z odločitvijo počakali do prihoda na Hrvaško. V poslovalnicah tamkajšnjih bank boste za svoj denar dobili več. Ob menjavi evrov v kune v Privredni banki Zagreb boste za 100 evrov dobili 757 kun, v Sberbank Hrvatska 761,50 kune, v OTP Banka Hrvatska pa 763,26 kune. 

Dvig na bankomatu pomeni plačilo provizije

Gotovino lahko sicer dvignete tudi na bankomatih v tujini, a morate pri tem upoštevati, da boste za vsak dvig plačali provizijo. Slednja je odvisna od tega, pri kateri banki imate odprt račun, podatke pa najdete na njihovem ceniku. Dvig lahko opravite tako z Maestro plačilno kartico kot tudi s karticami z odloženim plačilom.

Običajno je ugodnejši dvig z Maestro plačilno kartico, saj je provizija nižja. Provizije so odvisne od računa oziroma paketa, ki ga imate odprtega pri svoji banki. Komitenti NLB, na primer, za dvig na Hrvaškem z Maestro plačilno kartico plačajo 1,03 odstotka provizije oziroma najmanj 2,20 evra in največ 23 evrov. Pri plačilu s kartico Mastercard pa znaša provizija 5 odstotkov od višine dviga oziroma najmanj 13,10 evra. Komitenti Nove KBM za dvig s kartico Maestro plačajo 2,75 evra (komitenti, ki imajo odprt račun za osnovnošolce, dijake ali študente, ne plačajo provizije), za dvig s kartico Mastercard pa plačajo provizijo v višini 5 odstotkov od višine dviga oziroma najmanj 10 evrov. Provizija za komitente Sberbanka ob dvigu z Maestro plačilno kartico znaša 2,50 evra, za dvig z Mastercard pa 5 odstotkov od višine dviga oziroma najmanj 6,50 evra. 

Če bankomat ponudi konverzijo, jo zavrnite

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu slovenske državljane opozarja, na možnost, ki jo ponujajo posamezni bankomati. Nekatere naprave namreč omogočajo dvig denarja s konverzijo ali brez nje. "V primeru dviga s konverzijo banka lastnica bankomata zamenja valuto po svojem deviznem tečaju, v primeru brez konverzije pa se pri pretvorbi evrov v kune upošteva tečaj, ki velja na banki, izdajateljici kartice. Dvig gotovine brez konverzije je običajno cenejši, priporočamo pa, da se pred tem o pogojih konverzije pozanimate tudi pri banki, ki je lastnica bankomata oziroma matični banki," svetujejo na veleposlaništvu. 

Pred to možnostjo svarijo tudi v Novi KBM. "Ob takojšnji konverziji se kune menjajo v evre po tečaju banke, ki je lastnica bankomata in ta lahko zaračuna še stroške takojšnje konverzije. To pa je za imetnika kartice običajno manj ugodno, kot če se preračun opravi na podlagi menjalniških tečajev MasterCarda oz. Vise, ki so veljavni na dan obračuna v tujini," poudarja Batič. 

Iz kun v dolarje in nato v evre

V kolikor ne želite s seboj nositi veliko gotovine, je najboljša rešitev plačevanje z debetnimi ali kreditnimi karticami. 

Način preračuna iz originalne valute v EUR je odvisen od kartičnega sistema, pravijo v NLB, kjer izpostavljajo, da se ti tečaji oblikujejo večkrat dnevno. "V primeru porabe po kartici v valuti, ki ni evro, se plačilo obveznosti uporabnika kartice izvrši v evrih, pri čemer se preračun iz valute porabe v evre, opravi na naslednji način: Valuta porabe, ki ni evro, se pretvori po nakupnem tečaju v valuto USD. Tako dobljeni znesek USD pa se pretvori po prodajnem tečaju v evro. Pretvorba se opravi po referenčnem menjalnem tečaju kartičnega sistema MasterCard, ki je veljaven v trenutku obdelave transakcije v kartičnem sistemu MasterCard," postopek razlagajo v Sberbank in ob tem opozarjajo, da so "referenčni menjalni tečaji lahko za posamezne plačilne transakcije, opravljene tekom istega dne, različni"

"Prodajno mesto (trgovec) lahko pri nakupu blaga ali storitev zaračuna določeno provizijo, vendar mora biti to na prodajnem mestu jasno označeno. Priporočamo vam, da zaradi tečajnih razlik, ki nastanejo pri pretvorbi valut, pri plačilu s kartico na prodajnih mestih v tujini plačujete v valuti države, v kateri se nahajate, na bankomatu pa izberete možnost izplačila gotovine v valuti države, v kateri se nahajate," svetujejo v NLB. 

 
Komentarjev 6
  • kana 13:12 02.julij 2016.

    uredništvo ne delaj reklame za hrčke.

  • Avatar Džoser
    Džoser 11:25 30.junij 2016.

    Me sploh ne ganejo kune niti Hrčki,ker bom letoval doma.

  • neuromouse 09:35 30.junij 2016.

    Preveril. Dejansko se dvih na bankomatu z Mastercardom pretvori s posebnim Mastercard tečajem, na katere banke nimajo vpliva: https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/index.html. Je precej ugodnješi kot tečaji naših bank, a če upoštevaš še provizijo naših bank(računal sem za NLB), si ob dvigu dovolj ...prikaži več visokega zneska (nad 200 EUR) približno na istem, kot če bi menjal pri nas (pri manjšem znesku je provizija višja, ker plačaš minimalno 2.20 EUR). Torej, tako kot ste napisali, najugodnejše je menjati na hrvaških bankah.