Slovenija
75 ogledov

Prodati, kupiti ali čakati

slovenija15.04.09, sejem kapital, ljubljana, Ani Klemencic, Gorenjska borznoposr Nik Rovan
Cena na borzi precej pod tisto, ki jo ponuja Agrokor.

Delnice Mercatorja so lahko tudi dober depozit za eno leto, saj obetajo trikrat več kot najboljši bančni depoziti, meni Ani Klemenčič, predsednica upravnega odbora GBD. Pričakuje, da se bo zato povpraševanje po delnicah, sploh med podjetji, nekoliko povečalo.

Borza 103 evre, Agrokor 120

Zaključni tečaj Mercatorja na borzi je bil namreč včeraj le okrog 103 evrov, Agrokor pa je prodajalcem večinskega deleža po neuradnih podatkih ponudil 120 evrov, kar je skoraj 15 odstotkov več. Ko bo odkupil večinski delež, pa bo moral s prevzemno ponudbo tudi vsem drugim delničarjem – Mercator jih ima še skoraj 14 tisoč – ponuditi odkup delnic po enaki ceni.

"Razlika med napovedano in trenutno ceno je vsekakor kar precejšnja, verjetno pa jo bodo izkoristili le tisti, ki verjamejo, da se bo tržna cena že v kratkem bolj približala napovedanim 120 evrom, in tisti, ki povsem verjamejo, da transakcija po 120 evrov bo," ocenjuje Uroš Ožbolt, direktor upravljanja finančnega premoženja v Alti Invest. Matjaž Bernik, član uprave Ilirike, delnic ne bi dokupoval, saj je "potencialni zaslužek dobrih 10 odstotkov, čemur pa se lahko ob bok postavijo tudi druge naložbe, ki niso tako špekulativne". Razlika v ceni namreč "odraža tveganja, ki so povezana z dokončno izvedbo posla", meni Klemenčičeva, Bernik pa dodaja, da lahko do prejema kupnine, če bo prevzem uspešen, mine še kar precej časa.

Ob prodaji lahko zdaj delničar iztrži dobrih sto evrov za delnico ter se izogne tveganjem in morebitnemu zaslužku ob prevzemu. "Ob tem je vredno tudi razmisliti, kakšne so alternative delničarja pri nalaganju sredstev, saj je zgornja cena za delnice Mercatorja, vsaj kot je videti v tem trenutku, omejena na 120 evrov," svetuje Bernik. Klemenčičevi se zdi dobra ideja "zamenjati delnice Mercatorja za delnice Krke, kjer bodo kupci lahko septembra dobili še dividendo za lani, saj bo skupščina šele julija".

Ko pride ponudba, sprejmi!

Ob objavi prevzemne ponudbe pa vsi sogovorniki svetujejo prodajo delnic Agrokorju. Ker bo ta dobil večinski delež, se bo interes drugih za nakup zmanjšal. Lahko se zgodi celo umik podjetja z borze ali iztis malih delničarjev, če bo Agrokor dobil več kot 90-odstotni delež. "Cena presega naša interna vrednotenja, zato bodo v lastništvu verjetno vztrajali le res dolgoročni vlagatelji, ki pričakujejo uresničitev sinergijskih učinkov in dolgoročno povečanje vrednosti podjetja," pravi Ožbolt, ki opozarja, da se je treba zavedati omejitev, ki jih prinaša en sam velik lastnik podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.