Slovenija
26 ogledov

Mercator z rekordno izgubo

Mercator Nik Rovan
Čista izguba skupine Mercator je ob polletju znašala 16,54 milijona evrov, upada mu tržni delež doma in se sooča z velikimi težavami na tujih trgih, predvsem na Hrvaškem.

Po včerajšnji dolgi seji nadzornega sveta so polletni rezultati v Mercatorju pokazali rekordno izgubo v višini 16,54 milijona evrov, medtem ko so bili prihodki na ravni lanskih (1,42 milijarde evrov), poročajo Finance. Največ naj bi prispevale izgube v tujini, skupaj s tečajnimi razlikami.

Uprava Mercatorja, ki jo od 1. junija vodi Toni Balažič, je prve ukrepe že začela izvajati, vzor za reorganizacijo pa naj bi bil Spar, predvsem na področju trženjskega pozicioniranja.

Izvajajo približno 50 ukrepov, s katerimi bi Mercator do konca leta prihranil še osem milijonov evrov. Doslej so že privarčevali 2,5 milijona, njihovi postopki pa obsegajo zniževanje stroškov pri najemanju storitev in zunanjih svetovalcev, zmanjševanje režij in zalog, omejitev stroškov trženja, konec leta pa ne nameravajo podaljšati nekaterih sponzorskih pogodb, še piše časnik. Prav tako so začasno zamrznili vsa zunanja izobraževanja zaposlenih in uvajajo brezpapirno poslovanje.

Odpuščanju se ne bodo izognili

Čeprav o odpuščanjih še ne govorijo, naj bi bila ta neizogibna predvsem v režiji oziroma v poslovni stavbi Mercatorja. Koliko jih bo moralo zapustiti najboljšega soseda, ni znano. Prav tako se bo moral Mercator umakniti z nekaterih trgov, predvsem z albanskega in bolgarskega, kjer ima premajhen tržni delež, piše časnik in dodaja, da bo veliko premisleka potrebnega tudi o Hrvaški, kjer ima podjetje velike izgube.

Približno 60 nepremičnin, kjer ima družba predvsem trgovske centre, naj bi prodali nepremičninskim skladom, nato pa jih vzeli nazaj v najem. Ponudbe so menda presegle pričakovanja.

 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 13:37 23.avgust 2012.

    Kako je lahko trgovec pri 40 % marži in z zločinskim izzsiljevanjem pogojev sodelovanja , lahko v zgubi? KDO KRADE ? A bo to polcija tudi tko k pri NKB , raziskovala po 5 letih od storjenega kazenskega dejanja !

  • puksicd 10:25 23.avgust 2012.

    Naj že enkrat propade ta Mercator. Takšne cene, kot jih imajo, odvrnejo veliko ljudi od nakupa ... Primerjave so dovolj zgovorne, razlika med Mercatorjem in Sparom je že v sladki smetani 30 centov, za dražje artikle pa želi Mercator tudi ...prikaži več 5 EUR več. Saj ljudje nismo neumni. :)

  • boskre 10:03 23.avgust 2012.

    Ja kaj pa, če je vse vedno v akciji, meneđerji so pa Zokijevi prijatelji ... pravilno, še ena "slovenska" firma na poti v pogubo. Saj Slovenija si drugega na zasluži.