Avto
299 ogledov

Mercedes-AMG pokazal, kaj bo gnalo hiperšportnika

AMG project one Mercedes-AMG
Mercedes je predstavil podvozje in pogon svojega hiperšportnika, ki bo stal kar 2,3 milijona evrov, kar je na ravni bugatti chirona.

Mercedes-AMG je izkoristil nemški festival hitrosti, 24 ur Nürburgringa, da je predstavil nekaj konkretnih detajlov o svojem ultra avtomobilu, ki ga trenutno imenujejo še "Project One".

Avto bo očitno v veliki meri zmes tehnologije iz formule 1, saj bo črpal iz aktualnega bolida W08, v katerem sedita Lewis Hamilton in Valteri Bottas.

Prisiljeno polnjen 1,6-litrski V6 motor bo imel sicer nekoliko nižje postavljeno rdeče polje, pri "le" 11.000 vrtljajih, kar je dva tisočaka pod tistim iz F1. Termalna učinkovitost bo kar 40-odstotna, kar je za cestni avto ogromno.

Bencinski motor sam bo proizvedel okoli 550 kilovatov moči (750 KM), še okoli 180 kW (250 KM) pa bodo dodali štirje elektromotorji. A njihova namembnost je različna. Dva bosta poganjala prednji kolesi, zato bo avto 4x4. Tretji elektromor bo poganjal turbino bencinarja, četrti pa bo neposredno povezan z motorjem prek gredi. Zgolj na elektriko naj bi bil sposoben peljati okoli 25 kilometrov.

AMG project one | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

 

Tobias Moers, šef Mercedes-AMG, trdi da bo to najbolj učinkovit hiperavto na svetu. K temu naj bi pripomogla izredno nizka masa zahvaljujoč maksimalni rabi ogljikovih vlaken. Vse skupaj naj bi tehtalo le 1.300 kilogramov.

Čeprav zunanja podoba še ni znana, pa domišljijo buri vstopišče zraka, ki bo očitno nekje na strehi avtomobila, tam, kjer smo ga vajeni iz F1. 

Auto Express poroča, da bo proizvodnja serijskega športnika omejena na največ 275 primerkov, od katerih pa naj bi bila velika večina že prodanih kljub astronomski ceni. Premierno bodo avto predstavili v na septembrskem avtosalonu v Frankfurtu.

dezurni@zurnal24.si