Avto
54 ogledov

V Stuttgartu so nam razkrili prihodnji limuzinski A

Mercedes aesthetics A
1/3
Mercedes-Benz AG
V Stuttgartu smo obiskali glavni oblikovalski center Mercedesa. Šef oblikovanja pri Daimlerju Gordon Wagner nam je zbranim novinarjem razkril prve obrise povsem novega modela, ki bo razkrit na avtomobilskem salonu v Šanghaju letos. Gre za nov model, ki bo predstavljal cenovni vstop v limuzinski svet Mercedesov.

Iz Mercedesa smo v zadnjih mesecih že slišali, da načrtujejo razširiti svojo družino kompaktnih modelov, katere člani trenutno so razred A, CLA, CLA shooting brake, GLA in razred B.

Razred se bo še razširil, saj Nemci načrtujejo do leta 2020 pokazati tri nova kompaktna vozila. To pomeni, da se bo družina razširila na skupno osem modelov. Novosti bodo razred A v limuzinski izvedenki, novi kompaktni križanec (verjetno z oznako GLB) in električna kombilimuzina s petimi vrati, ki naj bi se imenovala EQA.

Prihaja najcenejši limuzinski mercedes

Potrditev smo dobili med obiskom glavnega oblikovalskega centra v Stuttgartu (reportažo bomo objavili v soboto), kjer so nam razkrili skulpturo, poimenovano aesthetics A.

Bolj konkretno, aesthetics A  najavlja prihodnjo limuzino razreda A, ki bo cenovno uvrščena pod kupejevski CLA, hkrati pa najavlja nov oblikovalski jezik premium znamke. Limuzina bo narejena na konkretno spremenjeni MFA platformi in bo cenovno konkurirala audiju A3 in BMW serije 1, s čimer do zdaj z modelom CLA, niso mogli. V prvi vrsti bo model namenjen kitajskemu trgu, kjer bo tudi premierno predstavljen in ameriškim kupcem, znašel pa se bo tudi v evropski ponudbi.

Po sedanjih podatkih bo prihodnjo "vstopnico" v svet mercedesovih limuzin poganjala družina štirivaljnih bencinskih in dizelskih motorjev, kupcem pa bi utegnili ponuditi tudi hibridno izvedenko. Govori se o dvolitrskem bencinskem in prav tako prostornem turbo dizelskem motorju, omenjajo pa se tudi motorji skupine Renault-Nissan, in sicer 1,6-litrski turbo bencinski motor in 1,5-litrski turbo dizelski motor. Na vrhu ponudbe lahko pričakujemo AMG A45 različico z 2,0-litrskim prisilno polnjenim bencinskim motorjem z več kot 300 kilovatov moči.

Mercedes aesthetics A | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG


Omenjena hibridna različica naj bi kombinirala bencinski motor, električni motor in litij-ionske baterije. V povezavi z menjalniki se omenja standardni šeststopenjski ročni in devetsotpenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko.

Kupci naj bi poleg različice s pogonom spredaj izbirali še limuzinski razred A s pogonom na vsa štiri kolesa, za kitajski trg pa naj bi bila na voljo tudi različica s podaljšanim medosjem. Limuzinski A naj bi v prodajen salone zavil prihodnje leto, takrat pričakujemo tudi novo generacijo razreda A.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.