Svet
11 ogledov

Obljubljajo, da ne bodo napadli

Merkel Putin Rusija
Rusija obljublja, da ne bo napadla vzhoda Ukrajine. Kijev svari, da bodo odgovorili z orožjem, če bo Moskva poskusila kaj takega.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ameriškemu obrambnemu ministru Chucku Haglu v telefonskem pogovoru obljubil, da Moskva ne bo napadla vzhoda Ukrajine. Šojgu naj bi Haglu dejal, da so "ruske sile vzdolž meje samo zaradi vojaških vaj in nimajo nobenega namena, da bi prečkale mejo z Ukrajino, ter tudi ne bodo delovale napadalno".

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je medtem posvaril, da bo Ukrajina odgovorila z vojaško akcijo, če bo Rusija poskušala priključiti vzhodni del države. Hkrati je Zahod pozval, naj "ustrezno odgovori" na priključitev ukrajinskega polotoka Krim Rusiji.

"Rusija je kršila mednarodno pravo ... Rusija je izvedla oboroženi rop nad samostojno, sosednjo državo," je po navedbah AFP še dejal Jacenjuk.

Kijev navaja, da so ruski vojaki zavzeli najmanj tri ukrajinske vojaške ladje na Krimu. Pri tem je prišlo tudi do streljanja, navaja tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice Vladislav Seleznjov. "Napad se je začel," je po poročanju francoske tiskovne agnecije AFP poudaril Seleznjov. Rusija navedb ni potrdila.

Merklova bo privila Putina

Voditelji članic EU danes odločajo o tem, kako se bodo odzvale na krizo v Ukrajini. Nekatere ukrepe je EU že uvedla, razpravljali pa bodo o novih sankcijah proti Moskvi – razširitvi seznama oseb, kaznovanih s prepovedjo potovanja in zamrznitvijo premoženja.

Nemška kanclerka Angela Merkel je Rusiji zagrozila z gospodarskimi sankcijami. "Na vrhu EU bomo razčistili, da smo pripravljeni uvesti tretjo fazo ukrepov, če se bo situacija poslabšala," je dejala Merklova. Ob tem je dejala, da je skupina G8 "efektivno mrtva", dokler se razmere ne bodo uredile.

Zamrznili tudi banko

ZDA so uvedle nove sankcije proti Rusiji. Razširili so krog ljudi, ki se jim zamrzne premoženje in prepove potovati v ZDA, na seznam pa je dodana še ena banka.

Barack Obama napoveduje dodatne sankcije, v kolikor se razmere v Ukrajini še zaostrijo. "Tega si ne želimo, ker bodo takšne sankcije škodovale svetovnemu gospodarstvu. nadaljne zaostrovanje položaja bo le še bolj osamilo Rusijo od mednarodne skupnosti," je dejal Obama in dodal, da jih skrbi postavitev ruske vojske na meji z Ukrajino. "Želimo, da se Ukrajinci sami odločijo o svoji usodi in imajo dobre odnose z ZDA, Rusijo, Evropo, torej s komerkoli si želijo," je dejal Obama in kljub novim sankcijam ubral pomirljive tone. "Diplomacija med ZDA in Rusijo se nadaljuje in Rusija ima na izbiro, kako bo ravnala."

Hitijo k priključitvi

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dvema dnevoma podpisal sporazum o priključitvi Krima Rusiji, zdaj Moskva nadaljuje s hitrimi koraki, da bi priključitev tudi čim prej izvedli do konca.

Pravno proceduro naj bi zaključili že do konca tedna. Ruska duma je danes pričakovano ratificirala sporazum o priključitvi Krima in mesta Sevastopol Rusiji. Potrdila je tudi ustavni zakon o njuni vključitvi kot novih subjektov v Rusko federacijo. Oba dokumenta mora potrditi še zgornji dom parlamenta, čeprav je Kremelj že po torkovem podpisu sporazuma dejal, da je Krim postal del Rusije.

Rusija bo poskrbela tudi, da bo imel Krim stalno oskrbo z energijo. Krim je namreč zelo odvisen od Kijeva: v 85 odstotkih, kar se tiče električne energije, v 90 odstotkih za pitno vodo in deloma pri oskrbi s hrano.

S pestmi do odpovedi

V Ukrajini pa medtem odmeva tudi incident, ki se je zgodil na nacionalni televiziji. Člani ukrajinske nacionalistične stranke Svoboda, ki je del ukrajinske prehodne vlade, je generalnega direktorja nacionalne ukrajinske televizije Oleksandera Pantelejmonova obtožilo proruske propagande med protesti, s katerimi so z oblasti pregnali Viktorja Janukoviča.

Napadli so ga verbalno in fizično, kljub temu pa je odpoved zavrnil. Incident so ostro obsodili novinarji pa tudi politiki. 

Napad si lahko ogledate v posnetku na tej povezavi.

Komentarjev 2
  • mb 12:42 21.marec 2014.

    Kijev lahko samo lajanima osnovnih možnosti proti Rusiji. Pa ne samo to. Čim ga bodo začeli srat bo Ukrajina razpadla. Preveč je tam RusovPučistični predsednik pa ima čisto ameriško retoriko ( beri fašistično propagando )

  • dragec 07:13 21.marec 2014.

    Bravo Rusi, odjebite EU in ZDA