Svet
13 ogledov

Merklova ne bo proslavljala s Hrvati

Angela Merkel EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel ne bo prišla na osrednjo proslavo ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, ki bo v Zagrebu 30. junija, so sporočili iz Berlina. Kot so pojasnili, kanclerke ne bo zaradi "pomanjkanja časa".

Nepričakovano odpoved obiska Merklove je kmalu zatem potrdila tudi hrvaška vlada, ki je prejšnji teden sicer napovedala, da bo na slovesnosti ob polnopravnem članstvu Hrvaške v Evropski uniji več kot 120 visokih gostov iz tujine, med njimi tudi Merklova. Danes so kratko in brez dodatnega pojasnila potrdili, da so iz Berlina v torek sporočili, da Merklova ne bo prišla zaradi "drugih obveznosti".

Hrvaški mediji: "To je klofuta Hrvaški"

Hrvaški mediji napovedujejo, da bo Merklova v četrtek v Bruslju razloge za odpoved prihoda pojasnila hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću. Namesto kanclerke bo Nemčijo zdaj predstavljal državni sekretar z zunanjega ministrstva, Michael Link.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da gre za "šok iz Berlina" in "klofuto" Hrvaški ter ugibajo, da je Merklova odpovedala obisk na Hrvaškem zaradi "primera Perković". Nemčija namreč pričakuje, da bo Hrvaška po 1. juliju na podlagi evropskega naloga za prijetje izročila nekdanjega pripadnika jugoslovanske obveščevalne službe Udbe Josipa Perkovića, ki ga sumijo sodelovanja pri umoru hrvaškega emigranta in nekdanjega direktorja podjetja Ina-Marketing Stjepana Đurekovića leta 1983 v Nemčiji.

Nemška policija je danes znova objavila tiralico za Pekovićevim in zvišala denarno nagrado za informacije o njem s 5.000 na 12.000 evrov. Prvo tiralico so objavili leta 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.