Slovenija
19 ogledov

Merklova pri Josipoviću in Pahorju

Pahor, Merkel, Josipović Reševalni pas/Twitter
Predsednika Hrvaške in Slovenije v Dubrovniku gostita srečanje v okviru procesa Brdo. Posebna gostja je nemška kanclerka Angela Merkel.

Na današnjem srečanju v Dubrovniku, ki ga gostita hrvaški in slovenski predsednik Ivo Josipović in Borut Pahor, voditelji držav z območja nekdanje Jugoslavije in Albanije govorijo o nadaljevanju procesa pridruževanja držav Zahodnega Balkana Evropski uniji.

V slovenski delegaciji je tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, posebna gostja srečanja pa je nemška kanclerka Angela Merkel.

Teme letošnjega srečanja so politično stanje in odnosi v jugovzhodni Evropi ter nadaljevanje politike širitve EU kot tudi energetska politika in ključni infrastrukturni projekti, med katerimi sta izpostavljeni Jadransko-jonska avtocesta in železnica München-Carigrad. Pričakovati je tudi predlog, da se v prihodnjem letu skliče vrh EU-Zahodni Balkan.

Gre za novi zagon procesa Brdo, ki je zamrl po srečanju predsednikov vlad držav regije marca 2010 na Brdu pri Kranju. Pahor in Josipović sta se za obuditev nadaljevanja procesa Brdo dogovorila lani, preden je Hrvaška vstopila v EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.