Svet
20 ogledov

Merklovi prisluškovali deset let

Angela Merkel telefon prisluškovanje Reuters
Po navedbah dokumentov so nemški kanclerki Angeli Merkel Američani prisluškovali deset let.

Nemški časopis Der Spiegel je objavil navedbe, da so imeli priložnost videti skrivne dokumente Agencije za nacionalno varnost (NSA), iz katerih je razvidno, da je na seznamu prisluškovanih številk iz leta 2002 tudi telefonska številka nemške kanclerke Angele Merkel. To se je zgodilo, še preden je postala kanclerka. Na seznamu pa je bila njena številka tudi leta 2013, kar pomeni, da so ji prisluškovali več kot deset let, poroča BBC. Pri časopisu še navajajo, da iz dokumentov ni znano, zakaj so ji prisluškovali.

Iz Nemčije so v Washington, kjer je v soboto proti vohunjenju protestiralo več tisoč ljudi, tako že poslali svoje najboljše šefe obveščevalne službe, ki bodo sodelovali v preiskavi.

Agencija za nacionalno varnost pa ni samo prisluškovala nemškemu vrhu, temveč tudi na milijone telefonskim pogovorom, ki so jih opravili nemški in francoski državljani.

Obama zatrdil, da ni vedel, a je

Škandal o prisluškovanju je med Nemčijo in ZDA sprožil velik diplomatski razkol. Viri blizu kanclerke so za BBC zaupali, da je bila Merklova osebno zelo prizadeta in šokirana, ko je izvedela, da so ji ameriški prijatelji prisluškovali.

Ko je izvedela za prisluškovanje, je Merklova poklicala Obamo, ta pa ji je obljubil, da ji ne bodo več prisluškovali in zatrdil, da bi to uredil že prej, če bi bil obveščen. A zdaj Bild am Sonntag navaja, da ga je o prisluškovanju Merklovi leta 2010 obvestil direktor Agencije za nacionalno varnost (NSA) Keith Alexander.

Neimenovani uradnik NSA je za nemški časnik v zvezi s tem še povedal, da Obama ne le, da ni ustavil prisluškovanja, temveč je dovolil, da se nadaljuje.

"To ni res"

V NSA so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zavrnili navedbe, da je bil Obama osebno obveščen o prisluškovanju Merklovi. Kot so zapisali, Alexander leta 2010 ni govoril s predsednikom Obamo o domnevni vohunski operaciji v zvezi z Merklovo. "Novinarska poročila, ki trdijo drugače, niso resnična," so dodali.

Prisluškovanje ohladilo odnose

Po navedbah sobotne izdaje Spiegla so ameriške obveščevalne agencije za nemško vlado vohunile iz prostorov ameriškega veleposlaništva v Berlinu, kjer so uporabljali zelo napredno opremo. Tednik, ki se sklicuje na tajen dokument iz leta 2010, dodaja, da je NSA tovrstne vohunske centre vzpostavila na približno 80 lokacijah po svetu, od tega 19 v Evropi.

Tovrstni centri naj bi se nahajali tudi v Parizu, Madridu, Rimu, Pragi, Ženevi in Frankfurtu, navedbe Spiegla povzema nemška tiskovna agencija dpa. Vedno nova razkritja o nadzorovanju komunikacij, ki jih izvaja NSA, so precej ohladila odnose ZDA z evropskimi zaveznicami.

Komentarjev 4
  • privat 14:48 25.november 2013.

    kaj vse ni izvedela...to je vprašanje!! tel lahko vedno dela kot oddajnik!

  • YASSIR 13:23 27.oktober 2013.

    Zanimiva povezava če koga zanima kdo je zadolžil ZDA http://www.denarinfinance.com/?p=952predlagam ogled galerije kjer je slika kateri predsednik ZDA je zadolžil državo

  • Oxxo 12:40 27.oktober 2013.

    Amerika je "res zibelka demokracije, pravičnosti in poštenja".Tako so glupi, da so povsem izgubili kompas...