Slovenija
32 ogledov

Merkur v prisilno poravnavo

Merkur Anže Petkovšek
Merkur je na pristojno sodišče vložil predlog za začetel postopka ponovne prisilne poravnave.

Nakelski Merkur je zaradi prezadolženosti in kapitalske neustreznosti dolgoročno plačilno nesposoben. Zaradi navedenih razlogov so objavili insolvenco, hkrati pa je družba danes na pristojnem sodišču vložila predlog za začetek postopka ponovne prisilne poravnave, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Uprava Merkurja je izpostavila, da ponovna prisilna poravnava učinkuje samo za terjatve, za katere je učinkovala prejšnja pravnomočno potrjena prisilna poravnava.

Merkur se z upniki že več mesecev pogovarja o načinu nadaljnjega razdolževanja, saj podjetje konec decembra kljub dogovoru z bankami o zamrznitvi odplačevanja obveznosti do konca leta ne bi zmoglo plačila 21 milijona evrov visokega tretjega obroka obveznosti do upnikov z nezavarovanimi terjatvami, ne da bi s tem preveč obremenilo tekoče poslovanje.

Stari Merkur v stečaj

Po poročanju časnika Dnevnik je Merkur novembra bankam upnicam predstavil program sanacije in osnutek novega načrta finančnega prestrukturiranja, ki bi omogočil preživetje zdravega jedra nakelske skupine, torej slovenskega Merkurja, Big Banga in Mersteela, medtem ko bi stari Merkur končal v stečaju.

"Rešitev, ki jo bomo predlagali, bo omogočila, da bo Merkur ohranil veliko večino delovnih mest in da bo nemoteno posloval, medtem ko bodo potekali postopki ponovne prisilne poravnave in izločitve zdravega jedra. Edina alternativa tej rešitvi je stečaj družbe, ki bi pomenil prekinitev poslovanja in izgubo vseh delovnih mest," so takrat opozorili v Merkurju.

Novo trgovsko podjetje naj bi bilo zasnovano tako, da bo nanj prenesena le vzdržna raven dolga. To bo omogočalo pozitivno poslovanje in sprotno odplačevanje obveznosti tudi ob manj ugodnih scenarijih gospodarskih gibanj. Večinoma bo šlo za obveznosti, ki so nastale po potrjeni prvi prisilni poravnavi, torej tudi vse tekoče obveznosti do dobaviteljev, so še pojasnili v nakelskem podjetju.


 
Komentarjev 3
  • širhakl 01:39 28.december 2013.

    To pa je posledica kreditov na "lepe oči".Prav bi bilo,da se te banke,ker niso sledile toku posojenega denarja,za le-tega obrišejo pod nosom,torej odpis dolga,pol pa njih v likvidacijo,stečaj etc.

  • sprehajalec 22:49 27.december 2013.

    Ja tako je to. Slovenija lahko živi na ta način, dokler so pufi na voljo. Kriv je pa Kordež. Pa Janša oziroma vsi, ki nam jih dnevno servirajo. Krivi so vsi, samo ne mi.

  • Ziher 20:59 27.december 2013.

    Stari Merkur danes, novi Merkur jutri. Kot je včasih bila ljubljanska banka, potem pa je nastala nova ljubljanska banka.