Šport > Nogomet
27 ogledov

Messi pozabil na Pepov "jedilnik": zdaj v nevarnosti

Messi Andres Fernandez Osasuna Barcelona EPA
Po tem, ko je postalo jasno, da navijači v letu 2013 zaradi nove poškodbe ne bodo več uživali v mojstrovinah Lionela Messija, so se mediji spustili v raziskovanje ozadja dramatičnega padca forme argentinskega zvezdnika.

Lionel Messi je v solzah zapuščal tekmo Barcelone. Ne sicer nedeljske v Sevilli, čeprav so katalonski mediji poročali, da je z letala na letališču El Prat stopil "vidno prizadet". Šlo je za tekmo Lige prvakov proti Celticu, na kateri je Argentinec leta 2008 takrat še pod vodstvom Franka Rijkaarda staknil še eno v seriji poškodb stegenske mišice.

Nizozemski strateg je takrat zgolj na kratko objel skrušenega vzhajajočega zvezdnika, ki si je v naslednjih sezonah pokoril cel svet. To mu verjetno ne bi uspelo brez Josepa Guardiole, čigar najpomembnejša poteza je bila verjetno najbrž ravno ta, da je Messiju nemudoma predpisal novo dieto (prej je prevladovala zgolj pica), klubski fizioterapevt Juanjo Brau pa ga je začel spremljati tudi na tekmah Argentine. Od takrat naprej praktično ni bil več poškodovan.

Nevarna, če je ne pozdravi

Zanimivo – pred "usodno" tekmo z Betisom, po kateri je postalo jasno, da bo moral Messi še tretjič v letošnji sezoni na letošnji počitek, so se katalonski mediji razpisali o nenavadni potezi argentinskega zvezdnika. Brau naj bi ob odhodu na reprezentančni zbor prvič po dolgem času ostal doma, Messi pa da bo začel sodelovati z uspešno triatlonko Silvio Tremoledo. Očitno prepozno.

"Messijeva poškodba je zelo nevarna, če se ne pozdravi pravilno. To je že peta identična poškodba v letošnjem letu in tretja v sezoni, kar je dovolj, da pripelje do številnih vprašanj," na svoji spletni strani piše madridski dnevnik AS.

"Poškodba šprinterjev"

Poškodba dvoglave stegenske mišice je po zaslugi Messija zdaj najslavnejša poškodba v svetu športa, dodajajo španski kolegi. Trener Gerardo Martino je po tekmi z Betisom sicer zatrdil, da je tokratna poškodba drugačna od prejšnjih, ki so Argentincu sledile skozi celotno profesionalno kariero.

Poškodba dvoglave stegenske mišice je med strokovnjaki znana kot "poškodba šprinterjev", ki je zaradi eksplozivnosti in hitrosti, na katerih Messi gradi svojo igro, več kot primeren opis. Tovrstno poškodbo vsaj enkrat utrpi kar 40 % športnikov, težave pa nastanejo, če poškodba ni pravilno sanirana.

Za navadne smrtnike čas okrevanja enkrat daljši

"Poškodbe bicepsa femorisa spadajo med najhujše poškodbe mišic in čas zdravljenja, če je prišlo do natrganja vlaken, mora biti med štirimi in šestimi tedni," je za dpa povedal doktor Mikel Aramberri, športni travmatolog v univerzitetni bolnišnici Ramón y Cajal v Madridu in kliniki ALAI Sports Medicine.

lionel messi pep guardiola | Avtor: EPA EPA
Navadni smrtniki bi tovrstno poškodbo zdravili kar štiri mesece, pri Barceloni pa v skopem sporočilu za javnost niso zapisali, če je Messi utrpel hujšo poškodbo. Razlogi za težave s stegensko mišico so različne narave, dodaja Aramberri.

Ima vse simptome

"Dieta, fizionomija atleta, način treninga, preveliko število tekem, stres, počitek in obstoj prejšnjih poškodb," je dejal španski zdravnik. Ni težko ugotoviti, da bi Messi dobil "kljukice" na vseh omenjenih področjih.

Predsezono je namesto počitka izkoristil za potovanje po celem svetu, kjer se je udeleževal dobrodelnih tekem v organizaciji svojih pokroviteljev, šel je skozi stresno zaslišanje glede davčne utaje, v katero naj bi bil vpleten skupaj z očetom Jorgejem, ...

Vse se je začelo v Parizu

"Prehrana je zelo pomembna, da se prepreči in zdravi to vrsto poškodb. Dieta mora biti bogata s hranljivimi snovmi, vodo in glutamatom," je razložila direktorica klinik Dinamia Fisioterapia Laura Febrel

V španskih medijih so se pojavila namigovanja, da je Messi v zadnjem času (po odhodu Guardiole in njegovega nekdanjega pomočnika Tita Vilanove) zanemaril pravilno prehrano, stegensko mišico pa si je prvič po dolgem času načel v zaključku lanske sezone na tekmi Lige prvakov v Parizu.

Cena, ki jo mora plačati

Nemogoče je tudi vedeti, kako Messi trenira, ker treningi kluba niso javni, dodajajo pri dnevniku AS. Namesto okrevanja po omenjeni poškodbi v Parizu, po kateri je nastopil le še enkrat, je Messi pred sezono prepovtoval skoraj 100.000 kilometrov, a to je cena, ki jo mora plačati nogometaš, na čigar račun podjetja zaslužijo okrog 57 milijonov evrov letno, še pišejo španski kolegi.

"Po tem, ko dobiš zeleno luč, se moraš kakšna dva tedna spet privajati na ritem. S pravilno terapijo in dobrim zdravljenjem ne bi smelo biti posledic," je še povedal doktor Aramberri. Kot se je namigovalo že nekaj časa, je v Messijevi glavi vse seveda podrejeno svetovnemu prvenstvu v Braziliji.

Poškodba morda tudi blagoslov

Argentinca najbrž ne bo preveč motilo, da bo v najslabšem primeru izpustil deset tekem (štiri ligaške, dve v Ligi prvakov, dve v španskem pokalu in dve za reprezentanco). Po takšnem izračunu bi se po tekmah z Granado, Athleticom, Villarrealom, Getafejem, Cartageno, Ajaxom, Celticom, Ekvadorjem ter Bosno in Hercegovino vrnil ravno za januarski derbi z Atléticom.

Slučaj? Ne, menijo nekateri, ki namigujejo, da je Barcelona zgolj izbrala primeren trenutek, da bi svojemu prvemu zvezdniku namenila nekaj prepotrebnega počitka. Kot se je nenazadnje izkazalo v Sevilli, je ekipa brez Messija zaigrala celo bolje, zato se bo ob razpoloženih Cescu Fàbregasu (odsoten bo le en teden), Alexisu Sánchezu, Neymarju in ostalih trener Martino lahko vsaj za nekaj tednov osredotočil na moštvo, ne le na vprašanja o formi enega igralca ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.