Šport > Nogomet
27 ogledov

Messi s SMS-sporočilom zapečatil usodo Ibrahimovića

Ibrahimović Messi Švedska Argentina prijateljska tekma EPA
Sebastián Fest in Alexandre Juillard v novi knjigi z naslovom Misterio Messi (Messijev misterij) razkrivata ozadje Argentinčevega pritiskanja na Josepa Guardiolo.

Avtorja opisujeta dogodke iz sezone 2009/10, ko je Zlatan Ibrahimović izvrstno začel svojo kariero pri Barceloni, nato pa nenadoma padel v nemilost trenerja Josepa Guardiole. Čeprav švedski napadalec v zadnjih mesecih redno udriha po nekdanjemu strategu, razkritja iz knjige Misterio Messi avtorjev Sebastiána Festa in Alexandra Juillarda vse skupaj predstavijo v malce drugačni luči.

"Lionel Messi je bil užaljen, nataknjen. In tisti, ki je zaradi tega trpel, je bil, kot vedno, Josep Guardiola," je moč prebrati v knjigi, ki bo gotovo postala svetovna uspešnica. "V nekem trenutku se je trener Barcelone nervozno in neudobno namestil na prvem sedežu avtobusa. Njegov telefon je nehal vibrirati, Guardiola pa je nejeverno gledal na majhen zaslon. 'Poglej to!' je dejal svojemu velikemu prijatelju Manelu Estiarteju. Ko je prebral kratek SMS se je Estiarte odzval enako, kot nekdanja številka štiri Barcelone: s kratkim smehom nejevere. Brez da bi kaj rekla, sta prijatelja prepoznala nevarnost tega sporočila, ki jima ga je poslal najboljši igralec sveta."

"Vidim, da nisem več pomemben"

Bila je jesen leta 2009, Ibrahimović pa je po rekordnem prestopu iz Interja izvrstno začel svoje novo nogometno poglavje. V prvi polovici sezone je odločil tudi "El Clásico" proti Real Madridu na Camp Nouu (1:0), več kot očitno pa je bilo to preveč za njegovega argentinskega soigralca.

"Ekipa se je z avtobusom vračala po eni izmed ligaških tekem. Tisti, ki so bili takrat zraven, se ne morejo zediniti glede točnih besed, ampak se strinjajo glede tega, v kakšnem duhu je Argentinec poslal sporočilo svojemu trenerju: 'Dobro, vidim, da nisem več pomemben za ekipo, zato bom ...'" nadaljujejo v knjigi.

Žoga in tipkovnica sta njegova svetova

"Messi se je spet skrival za mobilnim telefonom. Čeprav se je v zadnjem času razvil, je bilo zanj še vedno lažje pošiljati besedilna sporočila kot govoriti o rečeh. Žoga in tipkovnica njegovega telefona sta na nek način še vedno dva najbolj 'messijanska' univerzuma. Ni bilo pomembno, da je sedel na istem avtobusu, le nekaj sedežev za Guardiolo in Estiartejem. Ker je sramežljiv in mu je težko komunicirati še ne pomeni, da Messi ni ambiciozen in nevede tudi despotski, ko gre za uveljavljanje svoje veličine."

Fest Juillard Misterio Messi knjiga naslovnica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V slačilnici Barcelone sicer pravijo, da Messi ni diktator, a svoj prav uspe uveljaviti "na nek svoj način". Ker Argentinec ve, da ni nikogar boljšega, lahko na ekipo tudi vpliva na načine, kakršni drugim "smrtnikom" niso dostopni. Tako kot tiste noči na avtobusu.

Začutil je nevarnost

"Prihod Šveda Zlatana Ibrahimovića, nakup, pri katerem je trmasto vztrajal Guardiola, je bila slaba novica zanj. Messi je to začutil prvi in to se je tudi potrdilo. Bil je dolžen zahvalo Guardioli, možu, ki ga leta 2008 ni preveč poznal, in ki si ga je na svojo stran priboril z eno prvih odločitev na mestu trenerja: prisilil je klub, da mu je dovolil igrati za Argentino na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je osvojil zlato," še razkrivata avtorja.

"Da, Messi je bil dolžan Guardioli, ampak prikriti pritisk (grožnje?) je z njegovega mobilnika k trenerju prišel zato, ker je obstajala nevarnost. Bilo je janso. Messi je imel za seboj nekaj ne preveč blestečih tekem, Ibrahimović pa je igral dobro. Njegov projekt se je zapletal, tako kot njegovo mirno življenje pri Barceloni, kjer se mu ni bilo potrebno boriti za to, da bi bil vodja in bil v središču vsega, ker so to vsi priznavali, brez da bi jim moral to reči. Z 'Ibro' ne, s Švedom je bilo drugače."

SMS prižgal rdeči alarm

Guardiola je nesoglasja z Messijem "zgladil" tako, da ga je s krila pomaknil v konico napada, kjer do današnjega dne opravlja vlogo "lažne devetice". Zaradi tega premika so morali klub zapustiti številni rojeni strelci, Kamerunec Samuel Eto’o, s katerim Messi sicer ni imel slabega odnosa, Katalonec Bojan Krkić, ki je k AC Milanu odšel razočaran nad Guardiolo, nazadnje pa tudi David Villa, medtem ko Čilenec Alexis Sánchez kljub številnim kritikom še vedno vztraja v klubu.

"Ta Messijev SMS z začetka sezone 2009/10 je pri Guardioli prižgal rdeči alarm, čeprav mu je pomagalo tudi dejstvo, da je Šved hitro izgubil potrpljenje in se spremenil v upornika, zatrjujejo tisti, ki imajo dostop do slačilnice. 'Jaz znam igrati tako in bom igral tako, kot osrednji napadalec!' je dejal nogometaš in naredil razdor, ki se ni nikoli popravil," je moč prebrati v knjigi.

Kot velik nogometaš vedel, da je nekdo še večji

Da je bilo "vse dobro, dokler Messi ni začel govoriti", je v enem izmed mnogih intervjujev po odhodu iz Barcelone potrdil tudi Ibrahimović sam. Aprila letos je po številnih napadih na Guardiolo, ki ga je nazadnje spet popljuval ravno v tem tednu, švedski napadalec sicer priznal, da je Messi "najboljši na svetu".

 "Zlata žoga bi morala nositi njegovo ime," je pred zmenkom njegovega Paris Saint-Germaina in Barcelone v četrtfinalu lanskoletne Lige prvakov dejal Ibrahimović.

"Največji nogometaši vedo, kdaj je nekdo večji od njih samih," še dodajata Fest in Juillard. "Zato je potrebno čestitati švedskemu gigantu: morda je imel prav, morda ga je Messi premagal z več kot le gestami in sporočili, morda je jasno govoril s Pepom o tej temi. Tega ne moremo ovreči, ker so se časi, ko je Messi govoril le prek žoge, končali."

Komentarjev 3
  • MiChO 11:39 01.oktober 2013.

    Še dobro. Takih niti ne rabimo med navijači.

  • Avatar mike1968
    mike1968 09:05 01.oktober 2013.

    IBRAHIMOVIĆ (popravek)

  • Avatar mike1968
    mike1968 08:10 01.oktober 2013.

    Včasih sem navijal za Barcelono in Messija, ampak ko sem prebral kak človek je Messi v resnici (vpitje na soigralce, utaja davkov, izrinil veliko odličnih nogometašev iz Barcelone...) sem nehal navijati zanj...IBRA je pa itak CAR, čeprav mogoče kdaj problematičen, ...prikaži več ampak vseeno ve kaj dela..priporočam njegovo avtobiografijo Zlatan IBRAHINOVIĆ