Slovenija
13 ogledov

Maribor bo državi zaračunal parkirišča

slovenija 12.05.2010 parkirisce, parkirani avtomobili; foto:Sasa Despot Saša Despot
Mariborski župan Andrej Fištravec danes bolj optimistično o občinskih financah.

Po šokantnih informacijah izpred novega leta je danes mariborski župan Andrej Fištravec vendarle bolj optimističen. Napovedal je proračun v višini tistega iz leta 2013, ko so prihodki znašali okrog 95 milijonov evrov.

V zadnjem mesecu so tako na prihodkovni strani uspeli najti za okoli pet milijonov evrov dodatnega denarja. Kot je povedal direktor mestne uprave Bojan Babič, bodo nekaj denarja med drugim nabrali z izboljšanjem evidenc nepremičnin preko nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, na okoli milijon evrov računajo z odprodajo občinskih nepremičnin, še nekaj več naj bi prispevala javna podjetja, ob tem pa nameravajo državnim ustanovam, ki delujejo v mestu, poslej zaračunati uporabo parkirnih in drugih javnih površin.

Ob po županovem mnenju realnih petih milijonih dodatnih prihodkov jim ostaja še možnost zadolževanja. Čeprav bi lahko najeli še za okoli osem milijonov evrov kredita, bodo mestnemu svetu predlagali, da bi se za nekatere nujne investicije zadolžili za polovico nižjo vsoto.

Kje so Kitajci?

Sicer pa na mariborski občini že poteka tudi iskanje notranjih rezerv z racionalizacijo in reorganizacijo delovanja mestne uprave. Po Babičevih besedah bo predlog reorganizacije pripravljen predvidoma za marčevsko sejo mestnega sveta, še pred tem pa bo predlog dan v javno razpravo.

Mariborski župan se tudi na današnjem srečanju z novinarji ni mogel izogniti vprašanju o tem, kdaj predvidoma naj bi kitajski investitorji v mestu zagnali že pred lokalnimi volitvami obljubljeno proizvodnjo baterij. Kot je odvrnil, se po njegovih informacijah projekt dobro razvija, saj naj bi investitor in lastnik nepremičnine, kjer naj bi tovarna stala, že precej zbližali stališča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.