Zdravje > Aktualno
53 ogledov

Mestne oblasti tožijo farmacevta zaradi analgetika

Zdravilo Profimedias
Mestne oblasti prepričane, da je za naraščajočo epidemijo odvisnosti prebivalcev kriva farmacevtska družba.

V ameriškem mestu Everett v državi Washington, ki šteje okoli 100 tisoč prebivalcev se spopadajo z vse večjim problemom odvisnosti od mamil. Ker mestne oblasti menijo, da je težave zakrivilo protibolečinsko zdravilo, so se odločili tožiti farmacevtsko podjetje Purdue Pharma.

Gre za prvo tovrstno civilno tožbo, mesto pa od podjetja terja plačilo stroškov reševanja krize odvisnosti na svojih tleh in tudi poplačilo nastale škode.

Želja po dobičku sprožila epidemijo

"Obstajajo jasni dokazi, da je Purdue ignoriral odgovornost za to, da se je OxyContin znašel na črnem trgu, kar je neposredno vodilo v heroinsko krizo na naših ulicah," je povedal župan Everetta Ray Stephanson: "Njihova želja po dobičku je povzročila epidemijo, ki je preobremenila naš sistem zdravljenja," je dodal.

Omenjeno farmacevtsko družbo so že v preteklosti obtoževali zavajanja zdravnikov in pacientov glede tega, ali OxyContin povzroča odvisnost. Podjetje je pred desetimi leti že pristalo na plačilo več kot 600 milijonov dolarjev kazni, ker je minimiziralo tveganja tega na trgu zelo uspešnega zdravila.

Na voljo tudi v Sloveniji

OxyContin, ki je na voljo tudi v Sloveniji, je na trg prvič prišel leta 1996. Purdue Pharma je v prizadevanjih, da bi zmanjšala njegovo zlorabo, leta 2010 na trg dala novo različico zdravila, ki jo je težje zdrobiti za posledično vdihavanje ali injiciranje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1