Svet
824 ogledov

Mesto duhov, srhljiva turistična destinacija

Pripjat
1/23
EPA
31 let po katastrofi je sevanje v ukrajinskem Pripjatu še vedno desetkrat višje od običajnega. Mesto je prazno, vegetacija se zadnja leta prebuja, vrnile so se tudi nekatere živali.

Ko je 26. aprila 1986 ob 1.23 prišlo do eksplozije v četrtem reaktorju černobilske nuklearke in je zaradu kontaminacije umrlo več tisoč ljudi na območju, si nihče ni mogel predstavljati, da bo Pripjat, danes pravo mesto duhov, turistična destinacija.

Danes v organiziranih izletih na zloglasno območje okoli reaktorja pod strogim nadzorom vozijo turiste. A kot je videti iz fotografij je podoba nekdaj poseljenega mesta naravnost srhlijva. Hiše, ki so jih njihovi prebivalci zapustili, že trideset let, kolikor je minilo od katastrofe, uničuje zob časa. 

Pripjat | Avtor: EPA EPA

Poleg več deset tisoč stanovalcev Pripjata so morali svoje domove zapustiti še prebivalci vseh domov, ki so bili do elektrarne oddaljeni v krogu 30 kilometrov. 

Stopnja sevanja še vedno močno presežena

Nad reaktorjem so naredili betonski sarkofag, ki bi moral zaščititi okolico od sevanja. Izdelali so betonsko prepreko debeline 200 metrov. Raziskovalci so ugotovili, da se vegetacija zadnja leta prebuja, vrnile so se tudi živali.

31 let po katastrofi je sevanje še vedno desetkrat višje od običajnega, a ni več smrtonosno in tudi ni nevarno za tiste, ki kratek čas preživijo na tem območju. Stopnja sevanja je iz dneva v dan različna, saj na to vplivajo različni vplivi, kot na primer hitrost vetra.

Ukrajinska vlada je znotraj kontaminiranega območja v Černobilu odprla hostel, ki se nahaja približno petnajst kilometrov od jedrske elektrarne Černobil in premore petdeset ležišč. Načrtujejo, da bodo kmalu lahko nudili okoli sto nočitev na noč.

Pripjat | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.