Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Metalski večer na kranjskem Tednu mladih

Plains of Despair Luka Žener
Letos se odvija že 19. edicija festivala Teden mladih, ki v sicer zaspano gorenjsko prestolnico vnaša nekaj več družabnega utripa.

Četrtkove večerne ure v tem tednu tradicionalno pripadajo eni najmočnejših svetovnih glasbenih subkultur, metalcem, ki pa jih je izpred dvorišča lokala Downtown, kjer naj bi se v prvotnem planu odvil koncert, v Trainstation Squat ob železniški postaji prepodil dež.

Nekaj čez osmo uro se je pred okoli 50-glavo množico predstavila kranjska progressive death metal zasedba Plains of Despair. Mladi band navdušuje z odlično kitarsko tehniko obeh kitaristov, ki sta se izkazala s klasičnimi prijemi, kakršne lahko slišimo pri Morbid Angel, posebej pa sta zablestela pri domiselnem prepletu solo vložkov. Odlično delo z nekaj presunljivimi kriki je opravil vokalist, ki je tokrat tudi humorno povezal celoten program, nekaj napak pa smo lahko slišali v ritem sekciji, kar je odličen zvok, ki ga nudi prostor s podkovanim osebjem, še posebej izpostavil. V soboto, 25.05.2013, se bo band ljubljanski publiki predstavil v klubu K4, kjer bodo skupaj s škofjeloškimi Moshead odprli novo verigo metalskih dogodkov pod imenom Return of Darkness and Evil.

Publika je nekaj manj zanimanja pokazala za posluh jeseniških Within Destruction, ki se gotovo lahko pohvalijo z odličnim bobnarjem in uigranostjo, vendar pa je ravno na račun trušča tolkal zvok tako gost, da po nekaj komadih celota zveni enolično in sčasoma predvidljivo. K boljšemu vzdušju niso pripomogli niti konstantni pozivi pevca, ki je publiko „podžigal“, naj bo bolj živahna. Učinek je bil ravno nasproten ... Pretežni del repertoarja so predstavljale pesmi s prvenca From the Depths, izdanega v preteklem letu, predstavili pa so tudi smernice novih glasbenih stvaritev. Skupina je sicer poskrbela za odličen nastop v živo, a je pretirana melodika in sama death metal zvrst pri občinstvu, ki ga zanima bolj klasična veja death metala, nekoliko težje prebavljiva.

Publiko so na svojo stran zopet dobili stari znanci vseh mogočih odrov, namenjeni alternativni glasbi - brežiški Dickless Tracy. Band bratov Cepanec je tokrat nastopil kot trio brez basista, svoje adute pa predstavil skozi močan, globok vokal in domiselne bobnarske vložke. Skupina se je odlično predstavila v novitetah, s katerimi se močno približajo zvoku ameriških Incantation. S starejšimi komadi se je skupina vrnila v obdobje grinda in obudila tradicionalni komični pristop, s katerim so anemičnost publike obrnili sebi v prid.

Teden mladih se zaključi v soboto, več o programu pa si lahko preberete na uradni strani festivala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.