Šport
11 ogledov

Mezgec spet prvi: hitrejši od Ferrarija

luka mezgec dirka po belgiji Profimedias
Slovenski kolesar Luka Mezgec (Giant) je dobil tudi drugo etapo dirke po Kataloniji od Matarója do Girone. Mezgec je prehitel Italijana Roberta Ferrarija (Lampre) in Danieleja Ratta (Cannondale).

Slovenski kolesar Luka Mezgec (Giant Shimano) je na dirki World Toura po Kataloniji dobil še drugo etapo. Po ponedeljkovi zmagi na prvi je bil najboljši tudi v torek, ko so kolesarji prevozili 168 kilometrov od Matarója do Girone. V ciljnem sprintu je premagal Italijana Roberta Ferrarija (Lampre) in Danieleja Ratta (Cannondale).

Mezgec je v dveh dneh postal prvo ime katalonske preizkušnje. Potem ko je v tesnem razpletu sprinterjev slavil že v ponedeljek, je bil danes še bolj prepričljiv. Z odlično izvedenim napadom pred ciljem je presenetil tekmece in brez težav premagal Roberta Ferrarija in Danieleja Ratta.

Še povečal prednost na vrhu

Nova etapna zmaga je slovenskemu kolesarju prinesla še deset sekund večjo prednost v skupnem seštevku. Zdaj ima 14 sekund naskoka pred zasledovalci, res pa je, da sledijo gorske etape, po katerih se bo vrstni red na vrhu verjetno kmalu spremenil.

Današnjo etapo je zaznamovalo tudi slabo vreme, saj je kolesarje vseskozi močil dež, vseeno pa je prva skupina pobegnila že po nekaj kilometrih in si privozila dve minuti in pol naskoka. Naslednji je s pobegom poskusil Thomas Voeckler in si priboril minuto prednosti, ki jo je obdržal do zadnjega vzpona deset kilometrov pred ciljem.

Na mokrih cestah in na številnih krožiščih v Gironi so se stvari dodatno zapletle, francoskega ubežnika je glavnina ujela nekaj kilometrov pred koncem, moštvo Orica Green Edge pa je pripravljalo teren za svojega aduta Leigha Howarda. A medtem ko se je Avstralec pripravljal na zmago in so bili vsi osredotočeni na dogajanje na levi strani ceste, je imel Mezgec svoje načrte in je z desetega mesta spretno napadel po desni, tako da tekmeci niso imeli več časa in moči za protinapad.

Trdo delo se obrestuje

"Moji sprinti so posledica trdega dela pozimi. Vesel sem, da se vse to zdaj obrestuje. Znova se moram zahvaliti kolegom v ekipi za izjemno delo, še posebej, ker je bilo mokro in v takih razmerah nikoli ni lahko tekmovati," je po velikem uspehu za spletno stran svoje ekipe dejal Mezgec in dodal, da ni bil povsem prepričan v uspeh svojega napada: "Na zadnjem spustu sem popolnoma 'zmrznil' na kolesu in nisem vedel, kako bodo reagirale moje noge. Toda ko sem 500 metrov pred ciljem skočil naprej, je bilo vse v redu."

Z uspehom svojega kolesarja je bil zadovoljen tudi trener ekipe Addy Engels: "Luka je naredil tako, da je bilo videti zelo enostavno. Toda jasno je, da bolj kot je videti enostavno, težje je. Naš načrt je bil ohraniti majico vodilnega, kar nam je odlično uspelo."

Tako kot v ponedeljek je bil tudi tokrat blizu rojaku drugi slovenski udeleženec dirke Jan Polanc: član ekipe Lampre-Merida je v času zmagovalca privozil na cilj kot 25., skupno je zdaj 17. s 23 sekundami zaostanka. Za Mezgecem sta drugi in tretji skupno zdaj Ferrari in Howard, zaostajata pa 14 sekund.

Kolesarska dirka po Kataloniji, druga etapa:

1. Luka Mezgec (Slo/Giant-Shimano) 3:57:49
 2. Roberto Ferrari (Ita/Lampre-Merida)
 3. Daniele Ratto (Ita/Cannondale)
 4. Julian Alaphilippe (Fra/Omega Pharma-Quick-Step)
 5. Marcus Burghardt (Nem/BMC)
 6. Davide Vigano (Ita/Caja Rural-Seguros)
 7. Boris Vallee (Bel/Lotto Belisol)
 8. Tosh Van Der Sande (Bel/Lotto Belisol)
 9. Leigh Howard (Avs/Orica GreenEdge)
10. Maciej Paterski (Pol/Polsat Polkowice) vsi isti čas
...
25. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) + 0:03

Skupno:
 1. Luka Mezgec (Slo/Giant-Shimano) 8:06:42
 2. Roberto Ferrari (Ita/Lampre-Merida) + 0:14
 3. Leigh Howard (Avs/Orica GreenEdge)
 4. Julian Alaphilippe (Fra/Omega Pharma-Quick-Step) 0:16
 5. Daniele Ratto (Ita/Cannondale)
 6. Boris Vallee (Bel/Lotto Belisol) 0:18
 7. Marcus Burghardt (Nem/BMC) 0:20
 8. Tosh Van Der Sande (Bel/Lotto Belisol)
 9. Davide Vigano (Ita/Caja Rural-Seguros)
10. Michel Koch (Nem/Cannondale)
...
17. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida)  0:23
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.