Šport
61 ogledov

Mezgec za las prekratek

Sacha Modolo EPA
Junak 17. etape Dirke po Italiji je Sacha Modolo (Lampre-Merida), ki je tako slavil še drugič na Giru. Odlično pa se je odrezal tudi Luka Mezgec (Giant-Alpecin), ki so ga od zmage ločili milimetri. Po ogledu počasnega posnetka so določili, da je osvojil tretje mesto.

Sedemnajsta etapa Dirke po Italiji je bila popolnoma ravninska ter hkrati s 136 kilometri tudi najkrajša na letošnji dirki. Bila je tudi edina etapa, ki je potekala izven Italije, saj so kolesarji ciljno črto prečkali v švicarskem Luganu.

Sama etapa se je začela precej mirno, nato pa je sledi pobeg trojice kolesarjev, ki so jo sestavljali Marco Bandiera, Iljo Keisse ter Giacomo Berlato. Privozili so si tri minute prednosti, nato pa so na sceno stopile ekipe, ki so si želele, da bi današnjega zmagovalca odločil sprint. Največ časa je tempo narekovala ravno ekipa Giant-Alpecin, ki je imela v mislih Luko Mezgeca, enega izmed glavnih favoritov etape. Petindvajset kilometrov pred ciljem so bili ubežniki tako ujeti.

Sledil je napad Darwina Atapume, Patricka Gretscha in Adama Hansna, kot zadnji je bil 10 kilometrov pred ciljem ujet Hansen. Naslednji napad se je nato zgodil pet kilometrov pred ciljno črto, ko je napadel Tom-Jelte Slagter, kateremu sta sledila Philippe Gilbert ter Luca Paolini.

Ko je že kazalo, da bo pobeg Paolinija uspel, ga je glavnina dohitela kilometer pred ciljem. Sledil je sprint, v katerem je slavil Sacha Modolo pred Giacomom Nizzolom (Trek Factory Racing) ter Mezgecem.

"Pozicijo pred sprintom sem imel kar dobro. Sprintati sem začel nekoliko prej, kakšnih 250 metrov pred ciljem, ker so zapirali. Na koncu mi je malo zmanjkalo. Modolo je res močan, tako hiter še nikoli ni bil. Sem kar zadovoljen tudi s tretjim mestom," je za STa povedal Kamničan. V ponedeljek, ko je bil prost dan, je Mezgec nabiral moči za zadnje preizkušnje. Te mu je dala žena Renata, pa tudi lanska "pregreha" sredi Gira. "Renata je bila tu, pica je bila, pivo je bilo, vse to mi je dalo novih moči. Upam, da si tudi v Milanu izborim dober položaj in poizkusim 'borbati' za najboljši rezultat," je še dodal 26-letnik.

Odličen tudi Bole

Do dobre uvrstitve je prišel tudi Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je bil 15., ciljno črto je prečkal v času zmagovalca. Jan Polanc (Lampre-Merida) je bil 90., zaostal je minuto in dve sekundi.

S časom zmagovalca pa so v cilji privozili tudi vsi favoriti za zmago v skupnem seštevku, tako da ima Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) še vedno 4:20 prednosti pred Mikelom Lando (Astana) ter 4:52 pred Fabiem Arujem (Astana). Bole je 35. (+1:30:45), Polanc 59. (+2:06:04), Mezgec pa 136. (+3:41:48).

Do konca 98. Gira so še tri razgibane etape in nedeljska sprinterska, ko bo Mezgec še zadnjič poizkušal do etapne zmage. To mu je uspelo tudi lani, ko je dobil zadnjo etapo s ciljem v Trstu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.