Avto
139 ogledov

Mercedes in Porsche bi zaposlovala begunce

Dieter Zetsche, Daimler EPA
Tudi nemške avtomobilske industrije se je dotaknila kriza z begunci. Prva moža Porscheja in Daimlerja sta izrazila pripravljenost, da njuni podjetji beguncem pomagata z zaposlitvami.

"Nihče ne zapusti svoje domovine prostovoljno," je v intervjuju opozoril šef Porscheja in eden najbolj vplivnih mož v koncernu VW Matthias Müller. Dodal je, da bi moral imeti vsak človek na Zemlji vsaj enkrat na dan nekaj toplega, kar lahko da v usta, in da bi lahko spal v miru.

Na vprašanje novinarja Süddeutschen Zeitung, kako bi lahko avtomobilska industrija konkretno pomagala beguncem, je Müller odvrnil: "Z delovnimi mesti." Ob tem je pozval vse vodilne nemške menedžerje v panogi, naj se v tem odločilnem trenutku odločno postavijo proti sovražnemu govoru proti beguncem, ki je razširjen tudi v Nemčiji, sicer ciljni destinaciji tisočerih prišlekov iz držav Bližnjega Vzhoda in Azije.

Zetsche: Novi rod gastarbajterjev

Tudi šef Daimlerja Dieter Zetsche se je zavzel za begunce. Obljubil je, da bodo predstavniki koncerna obiskovali begunske centre in tamkajšnje prišleke informirali o možnostih zaposlitve bodisi znotraj koncerna ali nasploh v nemški industriji. "Večina pribežnikov je mladih, zdravih in motiviranih. Točno takšne potrebujemo," je karizmatični Zetsche dejal za Bild am Sonntag.

In dodal: "Tako kot gastarbajterji pred desetletji nam lahko pomagajo, da povečamo blaginjo. Nemčija prostih delovnih mest preprosto ne more več zapolniti zgolj z Nemci."

V Nemčiji namreč že več mesecev beležijo zelo nizko stopnjo brezposelnosti. Tako nizka pri 4,7 odstotka je bila zadnjič davnega leta 1981.

Oglasili so se tudi drugi vplivneži v nemški industriji in pozvali k vključitvi beguncev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mph 19:23 08.september 2015.

    Po malem se že kaže od kje napad humanosti Merklovi ... dejansko bodo begunci omogočili še dodatno znižat plače in standard domačinom, o kvaliteti dela, da niti ne govorimo. Me zanima, če bodo potem še naprej tudi vsi veseli skandirali ...prikaži več pred vedno novimi in novimi vlakovnimi kompozicijami.

  • kemix 14:30 08.september 2015.

    bradači z brisačo na glavi na pogovoru za zaposlitev? ta je pa dobra

  • spenjac 13:13 08.september 2015.

    Sedaj je jasno, zakaj main stream mediji navijajo za prihod migranotv. Brezposelnost je nizka, kar pomeni, da bi delavci utegnili zahtevati višje plače. Migrantje pa bodo delali za minimalno plačo.