Magazin > Lepota & telo
737 ogledov

Migrena ali možganska kap: Poznate simptome?

bolečina aspirin Aspirin
Možganske kapi in migrene imajo kar nekaj skupnih simptomov, zaradi katerih lahko hitro naredimo napako in nevede ignoriramo resne težave.

Kaj je migrena?

Migrena je hud glavobol, ki lahko povzroči slabost, bruhanje in občutljivost na svetlobo, zvoke in vonj, poroča portal Smart Stroke. 30 odstotkov ljudi, ki trpijo za migrenami, utrpi tudi poslabšanje vida v času bolečine, včasih tudi težave z govorom. Ti opozorilni znaki so zelo podobni možganski kapi.

Kaj je možganska kap?

Možganska kap nastane zaradi zapore krvnega pretoka. Je nevrološka bolezen, ki se kaže z odpovedjo ene polovice telesa. Med simptome možganske kapi spadajo omrtvičenost delov telesa, šibkost, izguba vida, težave pri razumevanju govora, glavobol, vrtoglavica in nerazločen govor.

Rahle razlike v simptomih

Razlike so zelo majhne, vendar je več dejavnikov, ki lahko pomagajo pri prepoznavanju razlik – ali gre za možgansko kap ali za migreno. Kap na s 'preseneti', saj pride na hitro.

  • V enem trenutku ste v redu, v drugem pa vas boli glava, omrtvičeno imate eno stran telesa, ne morete govoriti … Pri migreni pa se bolečine stopnjujejo. Sprva opazite, da vas moti določen vonj, svetloba ali zvok, čez nekaj minut pa se pojavi glavobol, ki se samo še stopnjuje.
  • Tako migrene kot možganske kapi vplivajo na vid. Pri migreni lahko opazite bliske pred očmi ali linije. Pri kapi pa je vaš vid poslabšan in se zdi, kot da se vam je povečala dioptrija.

Če ste v dvomih, raje pokličite pomoč in se posvetujte z zdravnikom ter podrobno opišite svoje težave oziroma simptome.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.