Šport > Zimski športi
63 ogledov

Po odpovedi Ilke z bizarnim občutkom

mikaela shiffrin Profimedias
Ameriško smučarko Mikaelo Shiffrin so po odpovedi Ilke Štuhec, ki se je odrekla slalomski tekmi v Aspnu, prevevali nenavadni občutki.

Slovenska junakinja letošnje zime Ilka Štuhec je z drugim mestom na superveleslalomu ohranila teoretične možnost za osvojitev velikega kristalnega globusa, čeprav je bilo že ob prihodi v Aspen kristalno jasno, da bo skupna zmaga pripadla ameriški slalomski kraljici Mikaeli Shiffrin.

Štuhčeva ima za seboj fantastično sezono, v kateri je osvojila sedem zmag, 13 uvrstitev na zmagovalni oder, dva mala kristalna globusa, naslov svetovne prvakinje v smuku in končno drugo mesto v skupni razvrstitvi.

Nastop na slalomski tekmi bi bil povsem nesmiseln, glede na to, da je slovenska šampionka presegla zastavljene cilje ter po tekmah v superveleslalomu in smuku že kaže znake utrujenosti. ''Enostavno sem preveč utrujena, da bi nastopila še v slalomu,'' je sporočila Mariborčanka.

mikaela shiffrin | Avtor: EPA EPA
Z njeno odpovedjo smo dve tekmi pred koncem sezone tudi uradno dočakali dobitnico velikega kristalnega globusa, ki je postala tretja Američanka z največjim priznanjem v svetu profesionalnega smučanja. Poleg Shiffrinove, Tamare McKinney in Lindsey Vonn sta v ameriških barvah velikih kristalni globus osvojila še Phil Mahre in Bode Miller.

''Seveda je izjemno. Po pravici povedano, ko sem izvedela novico, nisem imela občutka, da je to res. Še vedno se mi je zdelo, da si ga moram zaslužiti,'' je v pogovoru s predstavniki ameriške smučarske zveze dejala 22-letna šampionka. ''Bila sem v hotelski sobi, ko mi je nekdo dejal 'hej, osvojila si veliki globus'. Resno? Ok. Občutek je bil bizaren,'' je dodal Američanka.

Veleslalomski globus še vedno dosegljiv

Shiffrinova ima slalomski globus že v žepu, za veleslalomskega pa bi morala nadoknaditi 80 točk zaostanka za Tesso Worley. Na zadnjih dveh preizkušnjah pred domačimi gledalci bo nastopila s polnimi močmi.

''Želim si dobri predstavi, saj smo v Aspnu, tako blizu mojega doma. To je moja domača publika. Rada bi bila bila najboljša na svetu,'' je svoj tekmovalni pristop opisala Shiffrinova in dodala: ''Rada bi osvojila pet zlatih medalj na olimpijskih igrah. To se verjetno ne bo zgodilo, vendar me tega ni strah izreči naglas.''

Po dolgi in naporni sezoni si želi le nekaj prostega časa. ''Zelo se veselim zadnjih tekem, potem pa se vračam domov, kjer bom sedla na kavč in prvič v sezoni dobesedno izdihnila,'' je sklenila slalomska kraljica.
Shiffrinova ima pri 22 letih na svojem računu 31 zmag na tekmah za svetovni pokal. Medtem ko se Lindsey Vonn (77) podi za rekordom Ingermarja Stenmarka (86), so nekateri mnenja, da ima Shiffrinova boljše izhodišče od slavnejše rojakinje.

''Če bo ostala zdrava, ima najboljše možnosti, da postavi rekord po številu zmag v svetovnem pokalu,'' je prepričan dvakratni olimpijski prvak Ted Ligety. Njegovemu mnenju se pridružuje Vonnova, ki odkrito lovi legendarnega Šveda, a ji s takšnim tempom doseganja zmag - letos je namreč osvojila le eno - ne bo uspelo. ''Mislim, da mora Stenmarka najbolj skrbeti Mikaela. Menim, da bi lahko še dolgo dosegala takšne rezultate,'' je povedala smukaška kraljica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.