Slovenija
44 ogledov

Kučan o stricih in o tem, zakaj se je umaknil

Milan Kučan Saša Despot
Zatrjuje, da knjige zgodovinarja Boža Repeta ni cenzuriral, obtožbe o stricih pripisuje odvračanju odgovornosti od realnih problemov, na vprašanje, zakaj se je umaknil, pa odgovarja: "45 let politike človeka utrudi. Že v drugem mandatu človek postane rutiner."

"Knjiga je lahko tudi orožje in ta knjiga, če vam pade na nogo je lahko tudi orožje," je o knjigi Milan Kučan Prvi predsednik zgodovinarja Boža Repeja v intervjuju na TV Idea povedal nekdanji predsednik Milan Kučan. Zatrjuje, da knjige ni cenzuriral, saj bi bilo to ponižujoče do zgodovinske stroke, kateri avtor dela pripada. "Res je, večina avtobiografij je napisana tako, kot avtor želi, da bi bila njegova vloga v obdobju, ki ga opisuje, ne tako kot se je res zgodilo," je povedal. "Knjigo, o kateri govorite, je napisal zgodovinar Repe in žaljivo do njega in stroke bi bilo, če bi ga jaz cenzuriral."

"Ničesar kaznivega mi ne morejo očitati"

Na vprašanje, ali je pričakoval, da bo Slovenija v položaju, v kakršnem je danes, je Kučan odgovoril, da si je bilo težko karkoli predstavljati. "Rezultati politike so lahko kratkoročni, s čivkanjem in hipnimi učinki. Dolgoročni pa se gledajo iz distance za nazaj," je dejal. Povedal je še, da so imeli udeleženci osamosvojitve različna pričakovanja, današnje krize si nihče ni želel in niti niso pričakovali, da bomo šli po tej poti.

Na vprašanje, ali je glede na obtožbe, ki v politiki in medijih letijo nanj, že kdo sprožil pravi sodni proces proti njemu, je odgovoril: "Ne ni ga sprožil, pa tudi ga ne more sprožiti, ker nisem počel ničesar, kar bi bilo kaznivo. Je pa seveda en tip slovenske politike tisti, ki se ne more uveljavljati in potrjevati na način, da ne bi zanikal ali omalovaževal ali razvrednotil druge. S to politiko se je v slovenski javni politični prostor pripeljala neka prevara, s tem, da se poskuša za odgovornega za slabe gospodarske, socialne ali politične razmer okriviti nekoga ali skupino nekih ljudi, ki naj bi iz ozadja ugrabili državo, vplivali na vse odločitve, kadrovske in druge, odvrnete pozornost od pravih problemov."

Z Jankovićem sta prijatelja

Dodaja, da ima človek, dokler je na položaju in lahko vpliva zelo veliko prijateljev. "Ko ne odloča več, se deblo prijateljev usuje in ostane samo zelena srčika," je povedal. O odnosu z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pravi, da se ni počutil za njegovega političnega mentorja, prijatelja pa sta še danes. Povedal je, da sta se spoznala v športu, ko je bil predsednik Olimpije. Na vprašanje novinarja je priznal, da je bil najboljši košarkaš v gimnazijski ekipi in hudomušno pripomnil: "V tisti ekipi sva midva s prijateljem Gezo Vogrinčičem najmanjša, tudi bosa, ker mislim, da so takrat trije imeli copate, tisti, ki so imeli sorodnike v tujini. Midva nisva igrala v centru, ker tudi če bi Geza splezal na mene, ne vem, če bi zabila koš."

Milan Kučan, intervju | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O stricih iz ozadja je dejal, da se je ta zadeva izostrila v predvolilni kampanji Boruta Pahorja. "Strice iz ozadja so okrivili, da je padla vlada Boruta Pahorja. Ko so ga vprašali, ali je ta stric Milan Kučan, odgovora ni bilo in tako je ta zgodba dobila domovinsko pravico," je povedal. 

Žica kot neuspeh evropske politike

O begunskem valu, ki je pljusknil v Evropo, je dejal, da je razkril realno sliko Evropske Unije. "Kakšna je stopnja sposobnosti, da analizira procese v svoji bližini, koliko se zaveda, kam stopa, ko izraža podporo raznim vojnim intervencam, in koliko je sposobna dogodke, ki se zgodijo zunaj njene kontrole, kot celota sprejeti. Že v začetku so bile ideje o delitvi na staro in novo Evropo in te so  zdaj spet tukaj, čeprav misli, da niso realne," je povedal. "Mislim da je smisel zdaj vložiti napore, kako ograje, ki so zrasle zaradi begunskega vala, čimprej odstraniti." Žico vidi kot neuspeh evropske politike in neuspeh politike posameznih držav.

Na vprašanje, zakaj se po upokojitvi ni aktivno vključil v politiko, odgovarja. "45 let politike človeka utrudi. Že v drugem mandatu človek postane rutiner. Na tako odgovornih funkcijah je rutina zelo škodljiva. Človek si začne domišljati, da obvlada vse, pomembnejša mu je njegova podoba v javnosti kot trdo delo," je zaključil. "Govorim tudi o sebi."

Komentarjev 13
  • Ferluci 14:03 15.december 2015.

    Blefer, ki mu je raja nasedla.

  • dragec 11:10 15.december 2015.

    Bilje prvi, pošten, od večine Slovencev spoštovan predsednik. Škoda, da se takrat ni dokončno rešil te nadlege JJ

  • alibi 09:26 15.december 2015.

    Stari komunistični prdec se nikoli ni umaknil preko svojih ritoliznikov je vodil politiko v Sloveniji , preko Foruma 21( Kordež, Glazar , Šrot, Rigelnik...) pa je izvedel rop Stoletja in uničil Slovensko gospodarstvo. Leta 1990 je nasprotoval osamosvojitvi ( kar ...prikaži več kar tudi sam priznava), do leta 1990 , pa je bil v funkcije sekretarja CK KPS bil tudi najvišji šef zločinske politične policije UDBE v Sloveniji, ki je storila številne zločine v Sloveniji in tujini. Trenutno teče proces proti UDBAŠEM v Munchenu. Slej ko prej bodo za zločine sodili tudi Kučanu.