Svet
8 ogledov

Milijardne sankcije proti Rusiji

evro, evri, bankovec, bankovci, denar Shutterstock
Veleposlaniki držav članic pri EU imajo danes na dnevnem redu razpravo in predvidoma tudi že odločanje o gospodarskih sankcijah proti Rusiji na finančnem, obrambnem in energetskem področju.

Po navedbah virov v Bruslju naj bi sankcije ruskemu gospodarstvu samo letos povzročile za 23, prihodnje leto pa 75 milijard evrov škode. Britanski Economist je medtem sicer izračunal, da bi lahko bil udarec, ki ga bodo sankcije zadale ruskim podjetjem, težak celo do 750 milijard evrov.

A po drugi strani bodo načrtovani kazenski ukrepi, ki naj bi Rusijo doleteli zaradi njene podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, zaboleli tudi EU samo. Evropska komisija pričakuje, da bo unija na račun sankcij letos izgubila kakih 40 milijard evrov (0,3 odstotka BDP) in prihodnje leto še kakih 50 milijard evrov (0,4 odstotka BDP).

Škodo uniji naj bi ne povzročile toliko sankcije same po sebi, ampak povračilni ukrepi, ki jih bo verjetno uvedla Rusija - pričakujejo se predvsem trgovinske omejitve oz. prepovedi. To povzroča skrbi predvsem v južnih članicah, še posebej Italiji, ki se bojijo, da se bodo zaradi tega znova potopile v recesijo, piše EUobserver.

Na izgube se pripravlja tudi evropsko gospodarstvo številka ena, Nemčija. Nemški odbor za vzhodnoevropske gospodarske odnose - lobi, ki zastopa interese podjetij, aktivnih v Rusiji - ocenjuje, da bodo sankcije ogrozile kakih 350.000 delovnih mest v Nemčiji. Gre za delovna mesta, ki so neposredno odvisna od nemško-ruske trgovine. Ta sicer znaša 80 milijard evrov letno.

Danes se sicer pričakujejo ukrepi EU na štirih področjih: omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti na evropske kapitalske trge, embargo na orožje ter prepoved izvoza tehnologije za dvojno uporabo in občutljivih tehnologij, tudi v energetskem sektorju.

V Rusiji sami se gospodarskih sankcij vsaj navzven ne bojijo preveč. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na primer v ponedeljek ocenil, da sankcije ne bodo dosegle cilja in da lahko Rusija zaradi njih celo postane bolj "samostojna in samozavestna".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.