Svet
11 ogledov

Milijoni za neodvisnost

Colin Weir in Chris Weir EPA
Škotska zakonca, dobitnika loterije Euromillions, sta 3,6 milijone evrov namenila boju za neodvisno Škotsko. Referendum bo septembra letos.

Colin Weir, nekdanji kamerman, in njegova soproga Chris, nekdanja medicinska sestra, sta največja lotodobitnika na Otoku. Na loteriji Euromillion sta že pred tremi leti dobila dobrih 190 milijonov evrov.

Po pisanju Sunday Timesa, ki pripravlja letni popis najbogatejših Britancev, sta zakonca za kampanjo za samostojnost Škotske odštela 3,6 milijone evrov. S tem sta postala največja politična donatorja v Veliki Britaniji v zadnjih 15 mesecih.

Referendum za neodvisnost Škotske bo septembra; javnomnenjske raziskave kažejo, da bo večina proti odcepitvi, čeprav se je število zagovornikov neodvisnosti v zadnjih mesecih povečalo.

Za ali proti?

Po referendumu leta 1997, na katerem so Škoti dali svoj glas privolitve, so na Škotskem leto kasneje oživili parlament, ki je nehal obstajati po združitvi škotskega in angleškega kraljestva leta 1707. Najprej je deloval z omejenimi pristojnostmi, ki pa so se z leti razširile in trenutno obsegajo izobraževanje, zdravstvo, okolje in pravosodje.

Ključno vlogo pri uresničevanju teženj po neodvisnosti je odigrala Škotska nacionalna stranka, ki so jo škotski nacionalisti ustanovili leta 1934. Po volilni zmagi leta 2007 je štiri leta vodila manjšinsko vlado, preboj, ki je pomenil velik korak na poti do referenduma, pa je dosegla na volitvah leta 2011, ko je v škotskem parlamentu osvojila večino.

Še konec prejšnjega leta so ankete kazale, da bo večina Škotov glasovala za neodvisnost, trenutne ankete kažejo, da odcepitve vendarle ne bo. Referendum bo 18. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.