Zdravje > Aktualno
18 ogledov

Milijoni za raziskave ebole

zdravila tablete Shutterstock
Denar bodo namenili projektom za razvoj cepiva in za testiranja zdravil za zdravljenje ebole.

Evropska komisija je danes napovedala, da bo iz proračuna Evropske unije namenila 24,4 milijona evrov za nujno potrebne raziskave ebole. Sredstva bo dodelila petim projektom, in sicer od obsežnega kliničnega preskušanja možnega cepiva do testiranja obstoječih in novih spojin za zdravljenje ebole, so sporočili v Bruslju. Sredstva iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020 bodo zagotovljena po hitrem postopku, da bi se lahko projekti čim prej začeli. Komisija sodeluje z industrijo tudi pri nadaljnjem razvoju cepiv, zdravil in diagnostičnih metod za ebolo in druge hemoragične bolezni v okviru pobude za inovativna zdravila.

Tekmujemo s časom

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da v boju z ebolo tekmujemo s časom. "Odzvati se moramo na izredne razmere, hkrati pa moramo zagotoviti tudi dolgoročno rešitev. Zato z veseljem sporočam, da bomo zagotovili dodatnih 24,4 milijona evrov, s čimer bomo pospešili nekatere najobetavnejše raziskave za razvoj cepiv in zdravil," je poudaril.

"Eno najpomembnejših sporočil na današnjem srečanju mednarodne skupnosti v Ženevi, ki ga organizira WHO, je, da moramo pospešiti medicinske raziskave ebole," je dejala evropska komisarka za raziskave, znanost in inovacije Maire Geoghegan-Quinn. Kot je poudarila, pri teh projektih sodelujejo najboljši akademski raziskovalci in industrija, da bi premagali to smrtonosno bolezen.

Sredstva se bodo zagotavljala za predloge, ki so jih predložile skupine iz vse EU in iz številnih tretjih držav. Predloge je ocenila neodvisna skupina strokovnjakov. Komisija je prav tako pozvala Partnerstvo evropskih držav in držav v razvoju na področju kliničnega preskušanja (EDCTP), naj v svoj delovni načrt vključi nove epidemije, ki zadevajo Afriko, med drugim tudi ebolo. To bo EDCTP omogočilo financiranje kliničnih preskušanj zdravil, cepiv in diagnostičnih metod v prihodnjih razpisih, so še navedli v Bruslju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.