Slovenija
33 ogledov

Milijonski spor s stranko

slovenija 15.04.11, Nova KBM, NKBM, Banka, Tivolska cesta, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Koprska občina je proti banki vložila tožbo zaradi neizplačila garancije iz propadlega Bavčarjevega posla.

NKBM je doletela tožba, težka skoraj milijon evrov; toži jo občina Koper. Banka je namreč aprila leta 2007 izdala bančno garancijo za dobro izvedbo gradnje turističnega pristanišča Marina Žusterna in krajevnega pristanišča ob izlivu Badaševice (gre za enega od propadlih projektov Igorja Bavčarja, ko je še vodil Istrabenz, op. p.) ter za izvajanje gospodarskih javnih služb na področju pomorskih dejavnosti. Z bančno garancijo se je zavezala, da bo v roku 15 dni po prejemu pisnega zahtevka občini izplačala naveden garancijski zahtevek.

Koprska občina je doslej od NKBM prejela le sto tisoč evrov. „V tem primeru gre za tako imenovano garancijo na prvi poziv, kar pomeni, da banka ne more podajati ugovorov, ki bi jih lahko kot dolžnik uveljavljala proti upravičencu iz zavarovane obveznosti,“ so prepričani na občini. V NKBM za ta tožbeni zahtevek, sodeč po letnem poročilu, rezervacije za niso oblikovali. Skupni znesek rezervacij za vse tožbe in pravno nerešene zadeve namreč znaša le nekaj več kot 800 tisoč evrov; oblikovane pa so glede na njihovo „oceno verjetnosti pravnih tveganj“.

Kaj pravi regulator?

V Banki Slovenije poudarjajo, da mora banka pri oblikovanju rezervacij oceniti, kakšna je verjetnost, da bo tožbo izgubila in kadar je bolj verjetno kot ne, da bo tožbo izgubila, oblikovati rezervacije v ocenjeni višini. "Kadar pa je bolj verjetno, da bo banka tožbo dobila kot ne, pa pogojno (zunajbilančno) obveznost iz tega naslova v letnem poročilu ustrezno razkrije. Slednje velja tudi v skrajno redkih primerih, kadar obveznosti iz tožbe ne more zanesljivo oceniti (v tem primeru banka navede tudi negotovosti, ki se nanašajo na ocenjeni znesek)," pojasnjujejo na Banki Slovenije. Načeloma pa sicer velja, da morajo poslovne banke po mednarodnih računovodskih standardih oblikovati rezervacije, če imajo: sedanjo obvezo (pravno ali posredno), ki je posledica preteklega dogodka; če je verjetno, da bo pri poravnavi obveze potreben odtok dejavnikov, ki omogočajo gospodarske koristi in če je mogoče zanesljivo oceniti znesek obveze.

Komentarjev 2
  • Šemefuky 20:58 11.junij 2013.

    Je koprska blagajna prazna? To bi lahko naredili že pred leti, ko Bavčar ni izpolnil pogodbenih obveznosti.

  • mmiillaann 19:56 11.junij 2013.

    Banka Koper - Zoran Janković