Slovenija > Komentarji in kolumne
84 ogledov

Milojka ima talent

zdravje Saša Despot
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je najbolj podcenjena političarka te vlade, to lahko zdaj že mirno povemo.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je najbolj podcenjena političarka te vlade, to lahko zdaj že mirno povemo. Nekateri so mislili, da se želi le maščevati za razrešitev na Vzajemni in ukiniti dopolnilno zavarovanje, drugi so menili, da nima nobene ideje, kaj bi z zdravstvom in da je le ostarela računovodja, Milojka pa se izkaže kot prvovrstna političarka. Pride z idejo, ki si jo večina slovenskih ušes še kako želi slišati: bogati bodo plačevali več. Če ji tega ni na uho prišepnil Karl Erjavec, ki jo morda snubi v Desus, Milojka ima politični talent. 

Pustimo ob strani, da je zdravstvena mreža že trideset let nespremenjena, da je zdravstvo vodeno centralno-plansko, da se na dragih aparaturah nabira prah, ker pač ni nobenega specialista, ki bi znal na njih delati, ali pa jih ugasnejo ob štirih popoldan, ko se konča delovnik, da otroke k ortodontu naročajo čez pet let. Milojka bo ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje. 

Se strinjam, kakršno je bilo, je bilo velika neumnost. Zakaj bi imel tri zavarovalnice za enak produkt, ki ga v celoti predpisuje država. Tudi če je bilo doplačilo iz dopolnilnega zavarovanja 90 odstotkov cene storitve, se zavarovalnice niso smele pogajati za ceno in izbrati izvajalca, veljala je centralno-plansko dogovorjena cena. Namesto da bi določene pravice, denimo očala ali kaj podobnega, dali stoodstotno v upravljanje tem trem zasebnim zavarovalnicam, tako bi lahko dokazali njihovo koristnost ali nepotrebnost, jih bomo ukinili.

Sistem, kjer nikogar razen novinarjev ne zanima, po koliko se kje kupuje material, bomo še bolj zaprli in ga v celoti podržavili. Kakšen nadzor nad javnim naročanjem se obeta, si lahko predstavljate,  kakšne spodbude za zdravnike, ki odlično delajo ter kakšne kazni za tiste, ki slabo, prav tako. 

Mimogrede, skoraj že ponarodela zgodba zdravnika: v bolnišnici sem na dan opravil dve do tri operacije,  v svoji zasebni ordinaciji jih deset. No, mi bomo še naprej prisegali na menda vrhunsko kakovostni dve operaciji na dan, tiste, ki bodo ostali v nedopustno dolgi vrsti, pa bodo vsakih nekaj let po gasilsko reševali s proračunskimi milijoni. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mib 16:38 25.januar 2017.

    Se strinjam z komentarjem. Če pa že govorimo o neumnostih, je pa največja neumnost dodatno zavarovanje sploh. Ni mi jasno, kako je pred tem z osnovnim zavarovanjem vse nekako štimalo. Po eri dodatnega zavarovanja pa je šlo vse v maloro. ...prikaži več No, in lepo nam bodo vsilili še eno dajatev - davek. Res, da si že tako ali tako moral sedaj biti dodatno zavarovan a si sam izbiral kdaj bodš plačal. Po domače povedano, lahko si malo zamaknil. Sedaj ti bodo v primeru neplačila kot s.p.-ju lepo zablokirali trr in konec (druga tema a vseeno-ta blokada je zame protiustavna, vsem fizičnim osebam namreč tudi po blokadi ostane nek zajamčen znesek, s.p. pa lahko živi od zraka...).

  • brencl47 16:18 25.januar 2017.

    Pred časom smo lahko prebrali, da je pričela razsajati modificirana bolezen norih krav, ki pospešeno razkraja možgane in povzroči smrt. Žal pa je večina naših politikov, poslancev in ministrske strukture pred tovrstnim obolenjem nedotakljiva!