Slovenija
84 ogledov

Milojka Kolar Celarc bo dala na mizo težko pričakovane reformne zakone

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Ministrica za zdravje Milojka Kolar danes koalicijskim partnerjem predstavlja težko pričakovane zakonske predloge, ki bodo tvorili zdravstveno reformo.

V DeSUS in SD s predlogi do zdaj niso bili seznanjeni, medtem ko so v SMC predloge svoje ministrice že usklajevali.

Kot so nedavno napovedali na ministrstvu za zdravje, bo ministrica s sodelavci koalicijskim partnerjem predstavila predloga sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti in sprememb zakona o pacientovih pravicah, predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter predlog izhodišč zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Cerar ji je postavil rok

ministrstvo za zdravje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Rok za predstavitev reformnih zakonov je premier Miro Cerar Milojki Kolar Celarc  je sicer 12. december. Kot je znano, stranki Desus in SD pretekli teden nista podprli sporazuma, ki ga je ministrica sklenila s Fidesom. V Desusu po besedah Karla Erjavca upajo, da jih bo Kolar Celarčeva z reformnimi zakoni pozitivno presenetila,  Predsednik SD Dejan Židan pa pričakuje, da bodo reformni predlogi v skladu s koalicijsko pogodbo, pri čemer v SD izpostavljajo predvsem jasno ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom..

O vsebini zakonov je znano malega, so pa se partnerji v koalicijski pogodbi zavezali, da bo novi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki opredeljuje način financiranja zdravstva, ukinitev prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zavarovanje naj bi nadomestili z dajatvijo. Zdravstveno zavarovanje naj bi bilo tako po novem tudi odvisno od prihodkov oz. premoženja zavarovanca in ne več enotno, kot doslej.

Vzajemna ne bo več pobirala DZZ? 

Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naj bi, kot to predvideva koalicijska pogodba, ostal edina zavarovalnica, ki bo zbirala obvezno zdravstveno zavarovanje. Doslej so dopolnilno zavarovanje zbirale zavarovalnice Vzajemna, Adriatic in Triglav.

Nova zakonodaja naj bi omejila dolgotrajne bolniške odsotnosti. Govora je bilo o omejitvi na eno leto. Uvedli naj bi se čakalni dnevi za bolniško in zasebno zavarovanje za odsotnosti.

Koalicijska pogodba tudi predvideva, da bodo zdravstveno blagajno očistili tistih stroškov, ki ne spadajo v obvezno zdravstveno zavarovanje, to so specializacije zdravnikov, pripravništva in terciar. Prvi koraki v tej smeri so bili že storjeni. Vlada je namreč nedavno sklenila, da bo te stroške, ki na letni ravni znašajo okoli 105 milijonov evrov, postopoma prenesla v breme proračuna.

Zakon o zdravstveni dejavnosti sprva le o koncesijah

Obisk pri zdravniku | Avtor: Profimedias Profimedias
Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti je bil v javni razpravi že pred dobrim letom. Sprva so z novelo želeli urejati predvsem področje koncesij, nato pa so po javni razpravi besedilo zakona razširili tudi na druga področja.

Tako bo po novem, če bo zakon potrjen v DZ, čas trajanja koncesije omejen, po zadnji različici na 30 let. Koncesij po predlogu zakona ne bo mogoče dedovati ali prodati.

Predlog novele med drugim določa, da mora imeti izvajalec zdravstvene dejavnosti zaposlenega odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki ne sme biti v delovnem razmerju za polni delovni čas pri drugem delodajalcu, dovoljeno je le dopolnilno delo.

Pri drugem delodajalcu le osem ur na teden

Opredeljuje tudi konkurenčno prepoved v zdravstvu. Zdravstveni delavec, ki je v delovnem razmerju v javnem zdravstvenem zavodu, bi lahko opravljal storitve drugje največ v obsegu osmih ur na teden in le na podlagi predhodnega pisnega soglasja delodajalca.

Med drugim predlog novele podrobno ureja področje nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in na novo opredeljuje tudi oglaševanje zdravstvenih storitev.

Nova stopnja nujnosti obravnave "zelo hitro"

Ministrica bo v petek predstavila tudi predlog novele zakona o pacientovih pravicah, medtem ko so pripombe na osnutek izhodišč predloga novele na ministrstvu zbirali še v sredo zjutraj.

Po predlogu osnutka izhodišč bodo uvedli novo stopnjo nujnosti na napotnici. Poleg nujno, hitro in redno bo po novem tudi stopnja zelo hitro, po kateri bodo bolniki obravnavani v dveh tednih.

Nova pravila glede čakalnih seznamov

Poleg tega bodo morali, če bo zakon sprejet v taki obliki, izvajalci zdravstvenih storitev voditi čakalne sezname po vrstah storitev. Pri uvrščanju bolnikov na čakalni seznam bodo lahko upoštevali želje bolnikov, da se zdravstvena storitev opravi pri točno določenem izvajalcu. A v tem primeru ne bodo več obvezani izpolnjevati časovno določenih najdaljših čakalnih vrst.

Po predlogu zakona bodo izrecno prepovedali vpisati bolnika za isto zdravstveno storitev na več čakalnih seznamov. Če bolnik ne bo prišel na storitev, se bo črtal s čakalnega seznama, ponovno pa se bo lahko na seznam za to storitev pri istem izvajalcu uvrstil po treh mesecih. Finančnih kazni za neopravičeno udeležbo pa ne bodo uvedli.

Bo pa moral izvajalec nekaj dni pred načrtovano zdravstveno storitvijo vzpostaviti stik z bolnikom. Izvajalci bodo morali tako organizirati svoje delo, da bodo bolniki pred ambulanto čakali največ pol ure, predvideva predlog.

Nova pooblastila vodstvom zavodov

Ministrstvo za zdravje se je lotilo tudi priprave novega zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. Sprva je bilo sicer predvideno, da bo ministrstvo za javno upravo spremenilo zakon o zavodih, ki bi na novo uredili vodenje, poslovanje ter nadzor javnih zavodov ter povečali odgovornost direktorjev ter svetov zavodov.

Ker je šla priprava novele zakona o zavodih počasneje, ko so pričakovali, so se na ministrstvu za zdravje odločili pripraviti nov zakon o javnih zdravstvenih zavodih, s katerim bi dali vodstvom zavodov pooblastila za bolj učinkovito vodenje zavodov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • entity_ 10:33 09.december 2016.

    Tako nesposobne vlade / ministrske ekipe Slovenija še ni imela. Ta zmazek nametanega ***** ni vredno imenovati niti ideja, kaj šele reforma.

  • valerijakregar 09:08 09.december 2016.

    tale metuzalem MINISTRANTKA za lobije v zdravstvu je del, ne pa rešitev problema !!!!!!!!!!!!!MARŠ !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 09:07 09.december 2016.

    Kokokokoko........nekaj koruze in kokoške bodo site . Nesposobnost vladajoče garniture in njihovi etično moralni standardi so uničili državo.