Svet
148 ogledov

Milošević postal predsednik ZRJ

Milosevic Reuters
Leta 1997 je Slobodan Miloševič postal predsednik Zvezne republike Jugoslavije.

Poslanci obeh zborov skupščine Zvezne republike Jugoslavije so 15. julija 1997 Slobodana Miloševića izvolili za predsednika Zvezne republike Jugoslavije.

Milošević je vodil krvavo politiko, ki se je končala šele 5. oktobra 2000. Tega dne je izgubil oblast in leto dni kasneje je pristal v rokah Mednarodnega haaškega sodišča. Obtožen je bil genocida v Bosni, kršitev mednarodnega vojnega prava in kršitev ženevske konvencije v Bosni in na Hrvaškem.

V zaporu je preživel pet let, tik pred zaključkom pričanja pa je umrl zaradi srčnega napada.

"Ne čujem dobro"

Milošević je znan tudi po številni izjavah, s katerimi je začel, še preden je zasedel predsedniški položaj. Njihov namen je bil predvsem pridobivanje množic na svojo stran.

"Nihče vas ne sme tepsti!"

Aprila 1987 bi moral takratni predsednik Zveze komunistov Srbije Ivan Stambolić oditi na Kosovo mirit razjarjene Srbe. Ti so bili v nenehnih sporih z Albanci. A Stambolić je raje poslal svojega bližnjega prijatelja Slobodana Miloševića. Ko so demonstranti vzklikali, da jih policija pretepa, je Milošević zakričal: "Nihče vas ne sme pretepati!" ("Niko ne sme da vas bije!")

Slobodan kot Tito

Da se je Milošević zgledoval pri Josipu Brozu - Titu, ni bila skrivnost. Leta 1988 na enem od mitingov pa se je z njim celo primerjal: "Zdaj se ve, kdo je novi Tito, Slobodan, ime ponosno." ("Sad se znade, ko je novi Tito, Slobodane, ime ponosito.")

"Ne slišim dobro"

Eden najbolj znanih Miloševićevih izrekov, znova seveda izrečen na enem od mitingov, je: "Ne slišim dobro."

Pred skupščino tedanje Socialistične federativne republike Jugoslavije leta 1989 so Srbi znova protestirali proti Albancem, Milošević pa je znova kričal: "Ne slišim dobro! Ne slišim dobro, vendar vam obljubim, da bodo vsi tisti, ki zlorabljajo ljudi za manipulacijo zato, da bi dosegli politične cilje, ki so proti Jugoslaviji, kaznovani!" ("Ne čujem dobro! Ne čujem dobro ali obećavam vam da će svi oni koji su se poslužili ljudima da manipulišu radi ostvarenja političkih ciljeva protiv Jugoslavije biti kažnjeni i biti uhapšeni!")

"Ne priznavam tega sodišča!"

Milošević ni prizanesel niti haaškim sodnikom, čeprav si je tokrat citat izposodil pri Titu: "Ne priznavam tega sodišča!" ("Ja ne priznajem ovaj sud!")

Te besede je Tito izrekel, še preden je postal slaven, in sicer na sodišču leta 1928, ko so mu sodili zaradi zaseženega orožja. Tega so mu zasegli, ko se je vračal s tajnega komunističnega sestanka. Milošević je sicer izrekel te besede nekoliko drugače, a so vsem ostale v spominu kot "ne priznavam tega sodišča". V resnici je rekel: "To sodišče štejem za lažno sodišče. In to obtožnico za lažno obtožnico. Sodišče je nezakonito, ker ga ni nastavila generalna skupščina Združenih narodov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.