Avto
58 ogledov

Mini prihodnosti kot zlata ribica, ki izpolnjuje želje

Mini vision next 100 koncept
1/24
MINI
Mini je na posebni prireditvi v Londonu razkril svojo vizijo prihodnosti, ki je del strategije, ki so jo pri BMW ob praznovanju 100. obletnice podjetja poimenovali vision next 100.

Pri BMW, kjer so istočasno z minijem predstavili futurističnega Rolls-Roycea, so prepričani, da bodo že bližnjo prihodnost zaznamovala avtonomna vozila. In prav tak je koncept mini vision next 100, ki je po izjavah vodilnih mož podjetja idealno mestno vozilo, v katerega so vgradili množico naprednih tehnologij. Slednja omogočajo popolnoma samodejno vožnjo in avtomobil spremenijo v neke vrste robota na kolesih.

Smisel v car-sharingu

Minijev koncept napoveduje nove trende v avtomobilski industriji, predvsem pa je tesno povezan z uslugami car-sharinga, oziroma deljenja avtomobilov, ki so jo pri skupini BMW, katere del sta Mini in Rolls-Royce, že začeli resno izvajati. Avtonomni mini bi bil uporabnikom na voljo 24 ur na dan, sedem dni na teden.

Koncept je zasnova tako, da se v popolnosti prilagodi potrebam vsakega posameznika. Popolnoma avtonomni avtomobil na klic pobere uporabnika, kamor ga ta pokliče in ga odloži na cilju. Uporabnik lahko na svojo željo prilagodi barvno in grafično podobo avtomobila, saj zunanjost deluje kot neke vrste slikarsko platno. Izbrati je možno tudi osvetlitev v potovalni kabini.

V dolžino meri zgolj dobre tri metre in pol, oziroma okoli 30 centimetrov manj od trenutno najkrajšega minija, a zato, ker se v primeru samodejne vožnje volan in druge komponente umaknejo in naredijo dodaten prosotr za potnike, potnikom pa se prilagodijo tudi sedeži. Pri Miniju so predvideli celo to, da lahko uporabnik prilagodi notranjo ureditev tisti, ki jo uporablja njegov najljubši glasbenik ali kakšen drugi svetovni zvezdnik, seveda, če je že uporabljal avtonomnega minija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.