Slovenija
32 ogledov

Spremembo definicije minimalne plače podpira tudi vlada

u017Eivljenje: 19.01.2007, varnostnik, varnostnik pred lokalom, Ljubljana, foto: Ivan u017Dupie
Pobuda sindikatov za spremembo definicije minimalne plače bo kot kaže uspela tudi v parlamentu. Koalicija je že napovedala podporo.

"Z lastnim delom in pod enakimi pogoji za dostojno življenje," je podporo spremembi definicije minimalne plače danes napovedal poslanec SMC Saša Tabaković, kar pomeni, da bo predlog sindikatov, da se v minimalno plačo ne bodo več vštevali dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, najverjetneje potrjen tudi v državnem zboru.

V SMC so tako poudarili, da trenutna situacija ni pravična, saj delavci za enako delo ob različnih delovnih pogojih prejmejo enako plačilo. V skladu z novo definicijo pa bo minimalna plača tista osnova (letos ta znaša 604,35 evra neto), na katero bodo morali vsi delodajalci obračunati dodatke za nočno ali nedeljsko delo.

"Paziti bo potrebno na konkurenčnost"

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob napovedi podpore sicer nekoliko spravljivo dodal, da bo potrebno paziti, da se konkurenčnost podjetji ne bo zmanjšala. Delodajalcem, ki nasprotujejo predlogu, je obljubil spremembe, ki bodo omogočile bolj prožno zaposlovanje, boljše poslovno okolje in zmanjšanje administrativnih ovir. Konkretnih načrtov še ni želel razkriti.

Predstavniki delodajalcev  spremembam sicer nasprotujejo že od njihove napovedi.Tatjana Čerin, izvršna direktorica GZS, je tako že marca napovedala, da nikakor ne bi pristali na povišanje minimalne plače na osnovo, od katere se plačujejo prispevki. Prej nasprotno, doda Čerinova, ki tudi izpostavi, da imamo v Sloveniji že tako visoko minimalno plačo v primerjavi z ostalimi članicami Evropske unije. "Nominalno gledano imajo višjo minimalno plačo le v Združnem kraljestvu, Franciji, Luksemburgu, Belgiji, na Irskem in Nizozemskem."

Minimalna plača ne pomeni odpravo revščine

Čeprav je Slovenija na lestvici evropskih držav prav zares na dokaj visokem mestu - 14 držav v Uniji ima nižjo minimalno plačo kot Slovenija, pa to tudi po opozorilih OECD ne pomeni, da je to zagotovitev za varnost pred zaposlenih pred revščino.

MInimalna placa  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 12
  • Koča Trikotna Jasa 08:49 11.september 2015.

    lepo znajo manipulirat.eno je neto eno pa je bruto.bruto je res med višjimi,samo če ti država potem polovico pobere je pa neto med najnižjimi.zato pa na tabelah stalno prikazujejo bruto.čisto zavajanje.

  • smejka 23:08 10.september 2015.

    Še vedno pa se v minimalno plačo gredo dodatki za delovno dobo...to pri 30 letih nekaj znese,pa spet vse nekdo tretji pobere....trditev,da ima 14 držav še nižjo minimalno plačo ,zame to ni merodajno-merodajna mi je primerjava kaj za 100€ dobimo

  • antitrust 23:07 10.september 2015.

    Dej še enkrat lepo počasi preberi predno pizdiš