Slovenija
32 ogledov

Nadomestni poslanci potrjeni

državni zbor Anže Petkovšek
Državni zbor tudi tokrat ni imenoval komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. V poslanske klopi stopajo štirje novi poslanci.

Omenjeno točko so umaknili z dnevnega reda. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da takšnega predloga že v preteklosti niso potrdili. Jože Tanko, SDS, pa je opozoril, da se z umikom te točke z dnevnega reda izogiba nadzoru nad varnostnimi in obveščevalnimi službami. Ob tem je opozoril tudi na razmere doma in po svetu, ki so po njegovih besedah precej hude. 

Brglez dobil podpredsednico

Poslanci so na današnji izredni seji za podpredsednico DZ s tajnim glasovanjem izvolili Andrejo Katič iz vrst SD.V poslanski  skupini SD so Katičevo, ki prihaja z velenjskega konca, predlagali za podpredsednico DZ po tem, ko je bil dotedanji podpredsednik DZ Janko Veber iz vrst SD izvoljen za obrambnega ministra. Dobila je podporo 60 poslancev, eden je glasoval proti, 13 glasovnic pa je bilo neveljavnih. 

Zaplet glede ene nadomestne poslanke

Državni zbor je potrdil nadomestne poslance. Kmetijskega ministra Dejana Židana je tako nadomestila Marija Bačič, obrambnega ministra Janka Vebra nekdanji finančni minister Franc Križanič, zunanjega ministra Karla Erjavca Marija Antonija Kovačič, kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar pa Jana Jenko.

Člani mandatno-volilne komisije so se sicer danes v razpravo o nadomestnih poslancih zapletli po opozorilu poslancev SDS glede enega obvestila, s katerim se pooblaščenci nadomestnih poslancev odpovedo pravici do pritožbe na sklep Državne volilne komisije.

Dokument glede odpovedi pravici do pritožbe, ki se nanaša na Marijo Antonijo Kovačič, je namreč v DZ prispel 24. septembra, medtem ko je na samem dokumentu datum 26. september. MVK je dokumentacijo obravnavala 25. septembra.

V SDS so ocenili, da takšnega mandata ne bi smeli potrditi in bi morale pristojne službe, če so napako ugotovile, obvestilo zavrniti. V koaliciji pa so zatrjevali, da šteje datum prejema vloge v DZ, dokazan tudi z zaporedno številko prejema dokumenta oz. z žigom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.