Slovenija
21 ogledov

Več volkov bo lahko živelo

Franc Bogovič Boštjan Tacol
Ministrstvo za kmetijstvo zmanjšalo število načrtovanega odvzema volkov za prihodnje obdobje z dvanajst na osem.


Po novem pravilniku je dovoljeno ustreliti tudi manj medvedov – število so zmanjšali za osem na 72.

"Mnenja in stališča so lahko zelo nasprotujoča. Veliko je bilo protestov in zahtev za zmanjšanje števila odvzema oz. moratorij na odstrel volkov, kar kaže na občutljivost in zelo pozitiven odnos posameznikov za obstoj velikih zveri, po drugi strani pa smo dobili tudi pozive za bistveno povečanje odstrela, predvsem rjavega medveda," še opozarjajo na ministrstvu.

Za moratorij se na ministrstvu niso odločili, ker so strokovna priporočila v tem primeru napovedovala zelo verjeten porast nezakonitih oblik ubijanja volkov, kar je izjemno težko nadzorovati in preprečevati.

Znamo iskati sožitje

Ob tem izpostavljajo, da imamo v Sloveniji, predvsem zahvaljujoč rezultatom projekta Life+ Slowolf, razmeroma dober vpogled v stanje populacije volka, pa tudi v načine izvajanja upravljanja s populacijo ter iskanja rešitev glede sožitja z rejci drobnice. Na ministrstvu načrtujejo tudi sprejetje akcijskega načrta za upravljanje z volkom.

Minister zasut z elektronsko pošto

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je že pred tem dejal, da ne podpira moratorija na odstrel volkov za načrtovalsko obdobje 2012/2013.

Bogovič je povedal, da gre pri odstrelu volkov za eno od tem, ki je zelo aktualna, in kadarkoli se o njej spregovori, nastane velika javna polemika. "Tudi sam sem bil obsut s številnimi elektronskimi sporočili na to temo," je dejal. Dodal je, da sta odlok pripravila Zavod za gozdove Slovenije in Zavod RS za varstvo narave.

V Sloveniji od 32 do 43 volkov

Ministra so k sprejetju moratorija na odstrel volkov za načrtovalsko obdobje 2012/2013 s peticijo pozvali v skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen. Z njo želijo doseči vzpostavitev sistema varstvenega upravljanja volka. Svoj poziv k moratoriju na odstrel volkov je danes predstavila tudi Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera.

V skupnosti Tretji člen so v sredo zapisali, da ministrstvo za kmetijstvo in okolje v teh dneh pripravlja načrt odstrela volkov in medvedov za načrtovalsko obdobje 2012/2013. V njem predlaga odstrel 10 volkov, kar je po mnenju pobudnikov peticije povsem nesprejemljivo, saj je po zadnjih podatkih študije SloWolf v Sloveniji le še od 32 do 43 volkov.

Komentarjev 1
  • albert 13:53 28.september 2012.

    Ko vidim sliko zgoraj bruham. Iz katerega hleva so ga izvlekli?