Slovenija
24 ogledov

Ministri prevzemajo nove službe

slovenija 04.02.10, Borut Pahor, Novinarska konferenca po seji vlade, vlada, fot
1/10
Anže Petkovšek
Novi ministri po sinočnji zaprisegi prevzemajo posle in nove pisarne, na urniku je tudi sprejem pri predsedniku države. Posle je pozno sinoči že prevzel obrambni minister Janko Veber.

Novi ministrov po četrtkovem ustoličenju pred poslanci in prvi seji nove vlade začenjajo delo v svojih novih službah. Pred tem večino čaka le še predaja poslov od predhodnikov, starih ministrov.

Pahor zaželel srečo, pogum in znanje

V predsedniški palači je ministre sprejel predsednik države Borut Pahor. "Od danes naprej sodelujem že s tretjo vlado," poudarja ob sprejemu 12. slovenske vlade. Novim ministrom predsednik države želi uspešno delo. "Politična stabilnost ni sama po sebi namen in je predpogoj za to, da vlada sprejema ukrepe za okrevanje v uspešno državo. Prava stvar je izvesti strukturne premike. Samo, če bo vlada sprejela strukturne reforme, bo država dosegla gospodarstvo in socialno okrevanje," poudarja Pahor. "Mislim, da smo se v zadnjih petih letih naučili, da brez sodelovanja ne moremo uspeti pri pomembnih projektih," dodaja. "Potrudimo se razumeti! Kar pa ne pomeni, da naj se odrečemo konstruktivno kritiki drug drugemu. Vam uspešno delo, Sloveniji pa uspešno pot iz krize in dobro razpoloženje," dodaja Pahor.

Nove ministre, zlasti zaradi lastnih izkušenj z vodenjem vlade, opozarja, da jih čaka "izjemno težaško delo." Zato Cerarja in njegove nove sodelavce poziva k čimboljšemu medsebojnemu povezovanju, saj vodenje države prevzemajo v času, "ko imamo realne možnosti, da se izvlečemo iz krize." 

Novi predsednik vlade Miro Cerar ob tem priznava, da je Slovenija nedvomno še vedno v krizi in to na številnih področjih, tako na ekonomskem in socialnem. "Moramo se zavedati, da situacija ni enostavna," pravi Cerar in predsedniku obljublja, da bo storil vse potrebno za rešitev države. Cerar ob tem zlasti državljane opozarja, da bodo za izhod iz krize prisiljeni sprejeti tudi ukrepe, ki jim ne bodo najbolj všeč. "Ravno s tem, ko bo stabiliziran politični prostor in bomo sledili programskim ciljem, bomo omogočili vsem družbenim podsistemom, da zadihajo, omogočili razvoj gospodarstva, zaposlovanje, postopno konsolidacijo javnih financ in izboljšanje stanje vseh, ki so pod pragom revščine ter imajo družine na robu preživetja," dodaja Cerar.

Novi vladni ekipi, tako njihov šef Cerar, podpora predsednika države sicer zelo veliko pomeni.

Lepe besede, lepe želje, tudi darila

Predsednik vlade Miro Cerar se je od predhodnice Alenke Bratušek poslovil in posle prevzel že pozno sinoči. Nekaj ur kasneje, takoj po ustanovni seji vlade, pa je kot prvi od ministrov posle od prejšnjega prevzel tudi sedanji minister za obrambo Janko Veber.

Prepričan je, da prevzema ministrstvo. "ki posluje pregledno in želi to tudi ohraniti." Glede na to, da začenja delati na ministrstvu ravno v času, ko je dele države prizadela naravna nesreča, neurje, si bo prizadeval, da se čimprej pregledajo in določijo potrebni sanacijski ukrepi po občinah. Morebitnih kadrovskih zamenjav pa Veber še niti ne načrtuje oziroma ne napoveduje.

Novoimenovani minister za finance Dušan Mramor je danes prevzel posle od svojega predhodnika Uroša Čuferja. Ob tem se je Čuferju zahvalil za opravljeno delo, na vprašanja o svojih prvih potezah na tem položaju pa ni želel odgovarjati.

Tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je danes predal posle novemu ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, in sicer na področju infrastrukture, energetike in prometa. Zaželel mu je, da bi njegov mandat trajal štiri leta, za srečo pa mu je podaril simbolično darilo, rudarsko čelado.

Novoizvoljena ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je tudi že prevzela posle s strani svojega predhodnika Uroša Grilca. Ob primopredaji ji je zaželel uspešno delo in izrazil upanje, da bo pogumno zagrizla v razvojne usmeritve, da bo kultura imela močno vodstvo. Nova ministrica pa se mu je tudi v imenu vlade zahvalila za njegovo dosedanje delo.

Današnja primopredaja poslov na pravosodnem ministrstvu je bila formalnost, nekdanji in novi minister sta se v prejšnjih dneh večkrat slišala. V pogovorih sta po besedah nekdanjega ministra Senka Pličaniča ugotovila, da imata praktično iste poglede na to, kaj je treba še storiti. Goran Klemenčič bo zato učinkovito vodil resor, meni. Klemenčič je sicer rezultate svojega dela napovedal v roku šestih mesecev do enega leta.

Dosedanji minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je okoljski del ministrstva danes predal novi ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen. Ta je izpostavila, da bo pri delu potrebno veliko energije, poudarek pa da bo na vodah in koheziji.

Komentarjev 3
  • mirko 17:13 19.september 2014.

    Že izjava g. Cerarja, da se bo privatizacija nadaljevala in da se bo na finančnem področju zaostrila restriktivna politika, stricem in tetam iz ozadja ne diši preveč. Dobro, to so samo besede. Če pa bodo besedam sledila ista dejanja, se ...prikaži več bo v naših osrednjih "neodvisnih" medijih zelo hitro pojavile ostre kritike na račun g.Mramorja V to bodite prepričani.

  • mirko 17:02 19.september 2014.

    Zopet jaz, vedeževalec, he he.Pri tej koaliciji se že na začetku kaže, da je na trhlih temeljih, saj je sestavljena iz dveh polov, ki sta si glede koncepta gospodarskega razvoja povsem na nasprotnih bregovih. prvi je seveda tako imenovani ...prikaži veči Mencingerjev koncept, ki sloni na Keynesijanski ekonomski teoriji, ki jo podpirajo zelo vplivni ljudje v naši državi, kot so stara bivša komunistična elita.G. Mramor pa te teorije ne sprejema v celoti, oziroma zelo malo ali pa skoraj nič. Zato bo prvi na udaru po zamenjavi, razen če ne bo kar sam odstopil.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:56 19.september 2014.

    Sama golazen.To je naš potop.Prav na je,naj gremo v pm.