Slovenija
126 ogledov

Ministrica Györkös Žnidarjeva: Za policiste dobro poskrbljeno

begunci Saša Despot
Informacije o pomanjkljivi oskrbi policistov niso glas policije, je dejala ministrica. S policijskega sindikata odgovarjajo, da si je vodstvo policije dovolilo cenzuro.

Slovenija  je pokazala, da kot prva članica EU na zunanji meji spoštuje meje, je popoldne pred novinarji dejala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in ob tem pohvalila delo policije: "EU smo pokazali, da naša policija zna braniti schengensko mejo in bo to počela, dokler bo to mogoče," je še dejala in se policiji zahvalila za opravljeno delo.

Novice niso izraz stanja na terenu

Glede informacij o pomankljivi oskrbi policistov,  ki so zaokrožile v zadnjih dneh, je Györkös Žnidarjeva zagotovila, da za policiste skrbijo, še toliko bolj glede na to, da gre za izjemno situacijo: "Novice, ki so se pojavljale v medijih, niso izraz stanja na terenu," je odgovorila na vprašanje o navedbah policistov, ki so se pritožili na pomanjkljivo prehrano in znatno presežen delovni čas.

Ob tem je ministrica ostro obsodila sindikate, ki širijo informacije o tem: "To ni glas policije, slovenska policija ni šibka organizacija, ampak močna, trenutno opravlja eno najpomembnejših nalog v državi," je dejala.

Dva sendviča in voda

Kot smo že poročali, so policisti v petek, ko so ves dan varovali mejo, dobili le dva krat sendvič in po pol litra vode. Informacija je zaokrožila na družabnih omrežjih, sindikat pa je komentarje njihovih članov, policistov, ki varujejo mejo, objavil tudi na svoji spletni strani: "Že v petek smo dobili informacijo, da za policiste ni poskrbljeno in da so po več urah niso dobili niti vode, kar pomeni, da ni bilo poskrbljeno niti za osnovni standard, ki ga imajo pridržane osebe, ki po pravilih dobijo obrok v dvanajstih urah," je na ministričine besede na račun sindikatov odgovoril predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Preberite še:

Policistom lokalni ponudniki pripeljali pice in vodo

Vodstvo policije si je dovolilo cenzuro

Po besedah Petroviča, se je sindikat na informacije in pritožbe policistov, ki varujejo mejo, odzval "profesionalno in konstruktivno", z apelom delodajalcu, da naj vendarle poskrbi za svoje ljudi: "Apel so zavrnili, policija pa preprečila njegovo objavo na spletni stran policije. Glede na to, da je pravi obrok prišel na delovna mesta šele včeraj zvečer, je absolutno sprenevedanje, da je sindikat ravnal neprofesionalno ali pozval karkoli izven svoji pristojnosti," je dejal Petrovič in dodal, da je temeljna pristojnost sindikata ravno v zagotavljanju varnega in dostojnega delovnega okolja svojih članov, vodstvo policije pa si je po njegovem dovolilo cenzuro in napačno prikazovanje stanja v javnosti: "češ, vse poteka brez zapletov." 

Voda s pretečenim rokom trajanja

"Lahko zelo ostro reagiram, kajti ves čas smo v kontaktu s številnimi občani in policisti. Ti se obračajo na sindikat, katerega glavna naloga je ohranjanje zdravja in dostojanstva policistov.To smo in bomo še delali naprej,"  je bil oster Petrovič in dodal, da veliko pove tudi današnja novica, da so policisti dobili vodo s pretečenim rokom trajanja.