Slovenija
40 ogledov

Ministrica, ki ni dočakala prve seje vlade

Klavdija Markež Anže Petkovšek
Premier Miro Cerar prevzel ministrstvo za šolstvo, Markeževa naj bi danes sporočila, ali namerava ostati poslanka.

Dan po odstopu ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, ki ni dočakala niti svoje prve seje vlade, bo premier Miro Cerar začel iskati novega ministra. Danes je odstopno izjavo ministrice že posredoval v državni zbor, začasno pa bo vodenje resorja znova prevzel sam. Premier ima za predlog novega kandidata na čelu tega resorja deset dni časa po tem, ko se z odstopom ministrice seznani državni zbor.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je le dva dni po prevzemu poslov v sredo odstopila zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat."Nisem pričakoval, da bom soočen s takšno situacijo, kajti v fazi preverjanja med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo," je dejal in priznal, da je objektivna odgovornost tudi njegova.

Bo ostala poslanka?

Danes bo morda tudi že jasno, ali se je Markeževa odpovedala tudi poslanski funkciji. Iz poslanske skupini SMC so včeraj sporočili, da v primeru, če se informacija o plagiatorstvi izkaže za resnično, Markeževa ne more biti več poslanka SMC. Markeževa sicer lahko izstopi iz poslanske skupine in postane samostojna, nepovezana poslanka.

Ji bodo vzeli magistrski naziv?

Senat Fakultete za državne in evropske študije v Kranju bo danes ob 14.30 na seji odločal o tem, ali so izpolnjeni pogoji za odvzem ministrskega naziva Klavdiji Markež. Dekan omenjene fakultete Matej Avbelj je sicer v  povedal, da so s programom ugotovili, da se njena naloga v 37 odstotkih prekriva z drugim delom. Če bo senat ugotovil, da je njena magistrska naloga plagiat, ji bodo naziv odvzeli.

Primerjavo magistrske naloge Markeževe in diplomsko nalogo, od koder naj bi prepisovala nekdanja ministrica, si lahko ogledate tu.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 20
  • dragec 16:42 02.april 2015.

    Klobo, me veseli

  • Johan Spohan 15:15 02.april 2015.

    Bo pa klobasač montiral klobaso v organ za katerega ima premajhen proračun. Seveda če bo dovolj velika, klobasa ne proračun.

  • Johan Spohan 15:13 02.april 2015.

    A ji boš za popotnico dal klobaso na način klobasač.