Slovenija
21 ogledov

Predsednik vlade predlagal razrešitev ministrice za kulturo

Članica kolegija Zveze CoS Julijana Bizjak Mlakar Saša Despot
Ker ministrica za kulturo ni odstopila do 12. ure, je predsednik vlade predlagal državnemu zboru njeno razrešitev.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar do opoldneva, torej do roka, ki ji ga je za razmislek določil premier Miro Cerar, ni odstopila s funkcije, zato je predlagal njeno razrešitev. Kot je Cerar zapisal v obrazložitvi, je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese.

"Razrešena, ker želim delati po zakonu"

Bizjak Mlakarjeva je včeraj navedla, da bo prva, ki bo "razrešena, ker želim delati po zakonu" in dodala še: "Ženske, ki mislimo s svojo glavo in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljivež."

Vladno ekipo s Cerarjem na čelu je najbolj zmotilo, da ministrica ni želela izvajati vladnih sklepov glede idrijskega rudnika. Ministrica vztrajala, da kulturno ministrstvo ne bo skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija, saj naj ne bi razpolagali "s strokovnimi, kadrovskimi, nadzornimi in finančnimi pogoji".

Že pred tem pa je del javnosti razburila že pred tem z novo medijsko zakonodajo, ki spreminja predvsem obvezno predavanje slovenske glasbe. Še pred pa so določbe, ki določajo obvezne kvote za predvajanje slovenske glasbe na radijskih postajah podnevi, začele veljati, koalicija predlaga nov zakon. Vseh starih določb namreč ne bi mogli izpolnjevati!

Bo spet bo poslanka?

Bizjak Mlakarjeva, ki je bila izvoljena v parlament, bi se lahko vrnila v poslanske klopi. Ali se bo vrnila med poslance Desusa oziroma v poslanske klopi, še ni jasno. O tem se bodo po njenih besedah še pogovorili. To utegne biti sicer odvisno od tega, ali jo bo DeSUS pri glasovanju podprl ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.