Slovenija
237 ogledov

Janez Remškar hoče odpustiti Erika Breclja zaradi intervjuja v Večeru

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Generalni direktor onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar, ki ga bo vlada v kratkem razrešila, je zahteval izdelavo pravnega mnenja glede intervjuja Erika Breclja v časopisu Večer. Pravno mnenje je zdaj podlaga za Brecljevo razrešitev.

"Po objavi članka v časopisu Večer, kjer je dr. Brecelj kot že tolikokrat doslej neargumentirano napadal Onkološki inštitut in zaposlene, sem pomočnico za pravne zadeve Zlato Štiblar Kisić prosil za pravno analizo omenjenega članka v povezavi s pravilnikom OI o komuniciranju z javnostjo," na spletni strani onkološkega inštituta OI pojasnjuje Janez Remškar.

"Njena analiza je pokazala kršenje obveznosti iz delovnega razmerja," dodaja Remškar in pravi, da je zaradi tega bil dolžan sprožiti postopek za prekinitev delovnega razmerja.

Brecelj je v intervjuju z naslovom Včasih je nevarno biti moj pacient, ki je bil v Večeru objavljen konec septembra letos, kot ugotavlja Štiblar Kisićeva, izrekel več trditev, ki so delno neresnične, tendenciozne in zavajajoče. V izjavah glede  generalnega direktorja Janeza Remškarja pa je bil žaljivih in zlonameren.

"Brecelj kršil pravilnik"

Štiblar Kisićeva v pravnem mnenju ocenjuje, da je Brecelj ravnal v nasprotju s pravilnikom OI o dostopu do informacij javnega značaja. Navaja tudi druge primere, ko je Brecelj kršil pravilnik in končno ugotavlja, da so izjave v intervjuju zadostna podlaga za odpoved pogodbe o zaposlitvi, saj je Brecelj  kršil obveznosti iz delovnega razmerja.

Do Breclja informacija prišla že včeraj

Kot je znano, Erik Brecelj včeraj sprva ni hotel sodelovati na seji sveta OI (v svetu je predstavnik delavcev), češ, da je dobil odpoved, kasneje pa je medijem pojasnil, da je dobil informacijo o tem, da naj bi generalni direktor Janez Remškar že dal navodilo pravnici, naj zanj spiše odpoved delovnega razmerja. Pravnica tega naj ne bi želela narediti, Brecelj pa je napovedal, da se, če dobi odpoved, ne bo pritožil in bo zapustil OI. 

Milojka Kolar Celarc: Podpiramo Remškarjevo razrešitev

SMC kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Z ministrstva za zdravje so medtem sporočili, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že dala predlog Vladi RS, da poda soglasje k razrešitvi generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana Janeza Remškarja. Postopek je zdaj v  vladni proceduri. Svet OI sklep o razrešitvi Remškarja sprejel 9. septembra, eden od glavnih razlogov zato je bil, kot je takrat pojasnila predsednica sveta, slabi notranji odnosi na OI, oziroma nereševanje te problematike. Strokovna komisija iz vrst sveta zavoda je namreč generalnemu direktorju podala 14 usmeritev za reševanje problematike slabih odnosov v ustanovi.

Hkrati z ministrstva sporočajo, da podpirajo Svet Onkološkega inštituta Ljubljana. Remškar, ki je še direktor OI,  je namreč namreč v torek predsedniku vlade Miru Cerarju poslal pismo, v katerem predlaga razrešitev  članov sveta zavoda, ki naj ne bi delovali skladno s predpisi, Remškar pa dvomi tudi v njihovo osebno in profesionalno integriteto.

Remškar v "sporu" z radiologi

Remškar dodaja, da so se težave z njegovim vodenjem OI začele že v začetku mandata, ko je Ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozval, naj ukine pravice za zaposlene, ki delajo na območjih sevanja. 240 zaposlenih ima namreč zaradi sevanja skrajšan delovni čas in 15 dni več dopusta.

Glede na veljavne predpise mejna vrednost izpostavljenosti sevanju ne sme preseči 20 milisevertov (mSv) na leto. Zaposleni v nuklearni medicini in interventni radiologiji spadajo med bolj izpostavljene, vendar njihova izpostavljenost nikoli ni presegla 5 mSv na leto, zagotavljajo na OI. Remškar pravi, da bi na račun ukinitve teh pravic na OI, kjer kadra primanjkuje, lahko dodatno zaposlovali.  

janez remškar, andrej pitako | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • gornik 16:02 16.oktober 2015.

    Zemljaričev človek je pa ja najbolši saj je tov.Remškar . Že na fotografiji izgleda pokvarjen komunist. Vodi pa tako Zemjičevo politiko.Udba bi ga morala že davno pospraviti .

  • Avatar mike1968
    mike1968 08:25 16.oktober 2015.

    Komu verjeti se sprašujem....http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/146795/komu-verjeti-

  • Jagijagi1 07:13 16.oktober 2015.

    Remškar, Hojker, Kenda, Milojka,David in seveda ultra Konrad: Bog naj se vas usmili!