Slovenija
22 ogledov

Peticija zaradi ministrice

Inženir v laboratoriju EPA
Na akademskem področju, na katerem so se številnim v preteklem desetletju cedili med in mleko, za mnoge položaj še zdaleč ni rožnat.

Raziskovalci Nacionalnega Inštituta za Biologijo so objavili peticijo z naslovom Previsoki avtorski honorarji, v kateri izražajo razočaranje in ogorčenje nad razkritimi honorarji ministrice v odstopu Stanke Setnikar Cankar. Opozarjajo, da na akademskem področju, na katerem so se ministrici in številnim drugim v preteklem desetletju cedili med in mleko, za mnoge položaj še zdaleč ni rožnat. Mladi v znanosti namreč pogosto dobivajo avtorske honorarje, vendar namesto in ne poleg pogodbe o delovnem razmerju. Če dobijo pogodbo o rednem delovnem razmerju, je to praviloma pogodba za določen čas. "Stabilno financiranje znanosti pokrije predvsem mesta, ki so precej višje na hierarhični lestvici. Vsi ostali smo odvisni od uspešnosti naših prijav za projektna sredstva," so zapisali v peticiji, pod katero je prva podpisana mikrobiologinja Ana Rotter.

PREBERITE ŠE: Komisija postavila ministrico na laž

Priviligirani in prekerci

Zaposlitve za nedoločen čas so v javnem sektorju še vedno relativno varne in tega se podpisniki peticije zavedajo. "Socialne pravice, ki nam po zakonodaji pripadajo, so za nas pogosto bolj samoumevne, kot za delavce v gospodarstvu ali samozaposlene. Kar seveda ni privilegij javnega sektorja, ampak odraz nesprejemljivih razmer v zasebnem," so zapisali. Dodajajo, da so v javnem sektorju zaposleni takšni, ki so na svojem strokovnem ali znanstvenem področju odlični in s svojim delom družbi prispevajo zelo veliko ter da so dohodki nekaterih več kot spodobni. "Nekateri, kot vidimo iz podatkov Komisije za preprečevanje korupcije, poleg tega z avtorskimi honorarji v desetletju zaslužijo več sto tisoč evrov," izpostavljajo. "Upravičeno se vprašamo, kako nadčloveške morajo biti njihove sposobnosti, da ob opravljanju rednega (in pogosto še dopolnilnega) dela zmorejo poučevati, raziskovati in svetovati za tolikšne zneske." Ker zaposleni v visokem šolstvu pogosto svoje prisotnosti ne dokumentirajo, je nemogoče pokazati, ali je bilo delo opravljeno izven ali znotraj delovnega časa.

Zahteve

V peticiji za vse neposredne ali posredne proračunske uporabnike zahtevajo: večji nadzor nad avtorskimi pogodbami in njihova omejitev, javni seznam prejemnikov (z vsotami) avtorskih honorarjev nad določeno (ustrezno nizko) vsoto,  znižanje odstotka zaposlitve (torej financiranja iz javnih sredstev) za prejemnike avtorskih honorarjev ali omejitev največjega zneska, ki ga lahko nekdo prejme za avtorsko pogodbo glede na plačo, ki jo dobi v svojem rednem delovnem razmerju, prepoved dvojnega financiranja in njeno dosledno izvajanje in preusmeritev sredstev privarčevanih z omejitvijo izplačevanja avtorskih honorarjev v sklenitev rednih delovnih razmerij

Komentarjev 3
  • dragec 12:13 11.marec 2015.

    Menda so bili tudi za enotno Jugoslavijo, a ne????

  • dimnikar 11:53 11.marec 2015.

    Če bi se pa kje splačalo vlagati, bi se pa v raziskovanje. V proizvodnji tako ne moremo biti konkurenčni, naravnih bogastev nimamo. Vem, da ni tako enostavno, ampak tu bi res lahko vlagali malo več.

  • wingspan15 10:02 11.marec 2015.

    Čas bi bil, da peticijo začnejo podpisovati tudi delavci, ki ne morejo preživeti svojih otrok, ki nimajo za plačilo položnic in ki delajo za minimalca.