Slovenija
15 ogledov

Ministrica razširila upravni nadzor v UKC Ljubljana

evtanazija Anže Petkovšek
Ministrstvo za zdravje je razširilo upravni nadzor na na intenzivnem oddelku nevrološke klinike na obdobje od leta 2009 do konca junija letos. Nadzor je ministrica uvedla po razkritju sumljivih smrti na Nevrološki klinik. Zanje naj bi bil odgovore zdravnik Ivan Radan, ki je tudi edini s katerim je komisija od februarja letos že opravila razgovor.

Ministrica za zdravje je Milojka Kolar Celarc je razširila izredni upravni nadzor na na intenzivnem oddelku nevrološke klinike, ki ga je sicer odredila že 23. februarja, so sporočili iz ministrstva za zdravje. 

Opravili bodo tudi razgovore z Vrhuncem in drugimi zaposlenimi

Sprva je bil izredni upravni nadzor odrejen za obdobje med 1. decembrom lani in 31. januarjem letos, ministrica pa ga je zdaj razširila na obdobje od 1. 2. 2009 pa vse do konca junija letošnjega leta. Razlog za to so tudi dodatno ugotovljena destva, pojasnjujejo na ministrstvu. Komisija, ki opravlja nadzor, bo v nasledenjih dneh opravila razgovore s strokovnim direktorjem UKC Sergejem Hojkerjem in poslovnim direktorjem Simonom Vrhuncem ter posameznimi zaposlenimi oziroma drugimi osebami, s katerimi UKC poslovno sodeluje oziroma je sodeloval.

Predmet  izrednega upravnega nadzora je pregled zakonitosti delovanja na Kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike, in sicer na področju izvajanja zdravstvene dejavnosti (ugotavljanje smrti, obdukcija, vodenje zdravstvene dokumentacije, delovanje komisij UKC na področju kakovosti in varnosti, paliativna oskrba, zdravstvena nega), spoštovanja posameznih pacientovih pravic (pravica do obveščenosti in sodelovanja, pravica do samostojnega odločanja o zdravljenju, upoštevanje vnaprej izražene volje, preprečevanje in lajšanje trpljenja), spoštovanja delovno pravne zakonodaje (imenovanja in razrešitve vodij, sklepanje in prenehanje delovnega razmerja), odrejanja, izdaje, popisa in aplikacije zdravil, dogajanja v UKC v konkretnem primeru na Oddelku za intenzivno nevrološko terapijo ter skladnosti ravnanja vodstva in drugih zaposlenih v UKC v konkretnem primeru.

Doslej opravili pogovor le z Radanom

Komisija, ki je nadzor začela februarja, je pridobila obsežno dokumentacijo, ki jo še pregleduje, opravila pa je tudi daljši razgovor z Ivanom Radanom.Glede njegovih izjav je komisija pridobila tudi pojasnila s strani UKC Ljubljana.

S prvimi konkretnimi ugotovitvami nadzora bo komisija za izredni upravni nadzor seznanila ministrico za zdravje do konca junija. Ministrica bo, če bodo ugotovljene nepravilnosti, izdala odločbo z ukrepi za odpravo nepravilnosti in po potrebi obvestila tudi druge pristojne organe ali organizacije v RS.


dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dragec 07:08 04.junij 2015.

    TAKOJ ZAMENJATI VODSTVO